kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5576
EURO
34,8984
STERLIN
40,5988
BITCOIN
$66.752
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Corona virüsü aşısında büyük endişe: 3 kıtada Covid-19 aşısı krizinin sebebi belli oldu

Corona virüsü aşısında büyük endişe: 3 kıtada Covid-19 aşısı krizinin sebebi belli oldu
07.05.2021
0
A+
A-

Johnson & Johnson’ın geliştirdiği Covid-19 aşısını ABD’nin Baltimore kentinde üreten Emergent BioSolutions’ın üretim sürecinde yaşanan hatalar ve kalite kontrol sorunları dolayısıyla Avrupa, Güney Afrika ve Kanada’da aşı sürecini sekteye uğrattığı ortaya çıktı.

ABD’nin Baltimore kentinde Johnson & Johnson’ın aşılarını üreten Emergent BioSolutions’ın kalite kontrol alanında yaşadığı sorun, uluslararası kamuoyunun gündeminde…

İlk olarak New York Times’ın ortaya attığı haberde, Emergent BioSolutions’ın üretim sürecindeki kalite kontrol sorunlarının Avrupa, Güney Afrika ve Kanada’daki aşılama sürecini olumsuz etkilediği duyuruldu.

BU AŞILAR BAŞKA ÜLKELERE GÖNDERİLİYOR

Milyonlarca Johnson & Johnson aşısının dağıtımının bu üç bölgede de durdurulduğu belirtilirken, bu fabrikada üretilen aşıların ABD’nin önemli sağlık kuruluşu Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay almadığı duyuruldu. ABD Başkanı Joe Biden’ın da geçmişte, bu fabrikada üretilen Johnson & Johnson aşılarının ülke içerisinde kullanılmadığını ve bu aşıların ithal edildiğini söylemişti.

Fakat bu güvenlik zaafı sebebiyle milyonlarca dozun Kanada, Avrupa Birliği ve Güney Afrika’da bekletildiği belirlendi. Mart ayında Baltimore’daki fabrikada Johnson & Johnson’ın aşısına AstraZeneca’nın aşısının üretiminde kullanılan zararsız virüsler eklendiği ortaya çıkmış ve bu kriz sonrasında 15 milyon doz aşı çöpe gitmişti.

GÜNEY AFRİKA’DA BÜYÜK SORUN

AB yetkilileri ile birlikte Kanadalı ve Güney Afrikalı yetkililer de kendilerinde bulunan aşıların bozuk ve hasarlı olduğuna dair bir ibare olmadığını belirtilirken, AB yetkilileri, “Emergent’ta üretilen bazı aşı numunelerini inceledik ve bir sorun görmüyoruz” dedi. Fakat yetkililer aşıların bekletildiğini de duyurdu.

Fakat ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ABD içinde kullanılacak yaklaşık 70 milyon doz için incelemelerin devam ettiğini ve bu aşıların ABD’de kullanılacak kadar iyi olmayabileceğini de aktardı. New York Times’a konuşan FDA sözcüsü, “Şu an yabancı kurum ve kuruluşlarla temastayız ve durumu inceliyoruz. Diğer ülkeler kendi standartlarına göre ilaç ve aşıları ithal ediyor” dedi.

Johnson & Johnson’ın aşısında yaşanan bu krizin Güney Afrika gibi aşı krizi yaşayan ve toplum genelinde aşılama oranının düşük olduğu bir ülkede ya da Kanada gibi iki dozluk aşılar arasına dört aylık süre koyan ülkelerde büyük bir sorun yaratacağı belirtildi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.