kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4205
EURO
34,7774
STERLIN
40,6414
BITCOIN
$61.880
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
12°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Lincoln, 1838’de 2021 yılında neler olacağını tahmin etmişti

Lincoln, 1838’de 2021 yılında neler olacağını tahmin etmişti
21.01.2021
0
A+
A-

Ocak 1838’de, Illinois eyaleti yasama meclisi üyesi olan ve 28 yaşındaki Abraham Lincoln, siyasi hayatının belki de en öngörülü konuşmasını yaptı.

Nitekim bu ifadeleri kullanan yazar Bret Stephens, New York Times’daki yazısında bu konuşmanın zamanının 2021’de yeniden geldiğini söylüyor.

Lincoln’ün siyasi kurumların ölümsüzleştirilmesi konuşmasının neden şimdi önem arz ettiğini sorgulayan Stephens, cevabın açıkça köleliğin varlığı ve yayılması olacağını, Lincoln’ün cevabının ise mobokratik (Güruhun iktidarı) ruh’un yükselişi ve yardakçılık eden lider türleri olduğunu söylüyor.

Söz konusu konuşmasında o sırada Illinois’ta meydana gelen şiddet ve düzensizlikten bahseden Lincoln, köleliği de ele alıyor. 1835’te Vicksburg’taki bir mahalleye baskın düzenleyen bir ayak takımının beş kumarbazı gasp edip astığından bahsediyor. Aynı zamanda bir sonraki yıl St. Louis’te bir polis memurunu öldürdüğü, diğerini ise yaraladığından şüphelenilen özgür siyahi Francis McIntosh’un bir polis grubu tarafından tutuklanmasının ardından zincirlendiğine, sonra da yavaş yavaş yakılarak öldürüldüğüne değiniyor.

Vicksburg çetesinin yaptıklarının kamusal erdeme, St. Louis çetesininkinin ise intikam isteğine dayandığını söyleyen Lincoln, ahlaki arınma yönündeki yüce ruhlu arzu ile fesat ruhlu kan arzusunun madalyonun iki yüzü, etkilerinin ise bir olduğunu dile getiriyor.

Nitekim 6 Ocak’ta Kongre Binası’nda meydana gelen olayları ele alırken Lincoln’ün söz konusu konuşmasından yola çıkan Stephens, görev dönemi sona eren ABD Başkanı Donald Trump’ın diğer her şeyi ateşe vermeye çalıştığı sırada kendi başkanlık dönemini de ateşe vermeyi başardığını ifade ediyor. Oklarını Cumhuriyetçi Senatörler Josh Hawley ve Ted Cruz’a doğrultan Stephens, onların zekadan yoksun olduklarını da vurguluyor.

Aynı zamanda söz konusu üçlünün Lincoln’ün en çok korktuğuna, Sezar veya Napolyon’a benzediğini söyleyen Stephens, zafer susuzluklarını gidermek için savunmaya geçmek yerine cumhuriyetçi kurumları yıkacaklarını söylüyor.

Trump, Hawley ve Cruz’un hangi canavarları uyandırmaya çalıştığını sorgulayan Stephens, Başkan’ın Twitter ve Facebook’ta dijital bir kalabalık toplayarak kendi kendini seçtiğini, Washington’a insan toplayarak 3 Kasım 2020 seçimleri sonuçlarını baltalamaya çalıştığını öne sürüyor.

Çözümün ise ayık bir zihnin elinden çıkan sütunlara dayalı siyasi dinden geçtiğini söyleyen Stephens, araştırmacıların Lincoln’ün akla olan tutkulu inancı ile aklın ötesindeki tutkularla sürdürülmesi gereken politik inanç arasında bir gerilim olduğunu belirtiyor.

Çözümü olmayan bu gerilimin geleneğe ve hükümet sembollerine saygı çerçevesinde kısmen makul bir tartışma alanı olduğunun anlaşılmasıyla sürdürülebileceğini de ekliyor.

Nitekim 6 Ocak’taki görüntülerin bu derece anlamsız olması nedenlerinden birinin Trump döneminde gelenek ve saygı duygularının nasıl kolayca yırtıldığını göstermeleri olduğunu ifade ediyor.

Son olarak ise, Joe Biden’ın bugün başkanlığı devraldığında salgını sona erdirmek ve ekonomiyi kurtarmaktan daha büyük bir görevle karşı karşıya kalacağını, nitekim Trump’ın ABD siyasetine temel katkısı olan mobokratik ruhu kovmak zorunda kalacağını kaydediyor.

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.