kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5696
EURO
34,9359
STERLIN
40,6999
BITCOIN
$64.111
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

ABD’de savaş gibi yemin töreni hazırlığı

ABD’de savaş gibi yemin töreni hazırlığı
17.01.2021
0
A+
A-

ABD’de seçim sürecindeki gerginlikler ve Kongrede yaşanan şiddet olaylarının gölgesinde gerçekleşecek Başkanlık Yemin Töreni için başkent Washington’da ve Savunma Bakanlığında (Pentagon) son yıllarda benzeri görülmemiş güvenlik önemleri alındı.

ABD’de iktidar değişimi, güvenlik riskleri açısından en kritik süreç olarak değerlendiriliyor. Kasım ayının ilk salı günü yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçları belli olurken, başkan yasa gereği görevi 20 Ocak’ta devralıyor.Aradaki 70 günlük sürede, seçilmiş olan başkanın kabine üyeleri ve Senatonun onayına tabi diğer yetkililerinin onaylanması ve kurumların devralınmasına ilişkin hazırlıklar yapılıyor.

Bu devir teslim süreci hem ülkeye yönelik dış müdahaleler hem de ABD’nin dış operasyonları açısından kırılgan bir dönem olarak nitelendiriliyor. Ancak bu yıl yapılan başkanlık seçimlerinin ardından yaşananlar, ülkenin yakın tarihinde görülmediği için endişelere neden oldu.

Ancak bu yıl yapılan başkanlık seçimlerinin ardından yaşananlar, ülkenin yakın tarihinde görülmediği için endişelere neden oldu.Bu seçimlerde, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını dolayısıyla 100 milyon civarında oy posta yoluyla kullanıldı. Bu nedenle seçimin sonucu 3 Kasım akşamı netleşemedi.

Diğer taraftan, ABD Başkanı Donald Trump da posta yoluyla kullanılan oylara hile karıştırıldığı iddiası ile birçok eyaletteki sonuçlara itiraz etti.

Bizzat Pence denetledi

Öte yandan Biden’ın yemin töreni için yarın yapılması planlanan prova da ertelendi. CNN’in haberine göre prova, artan güvenlik endişeleri nedeniyle Pazartesi gününe ertelendi. Bu kararın Gizli Servis ve Biden’ın ekibinin yaptığı görüşmelerin ardından alındığı ifade edildi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise, Biden’ın 20 Ocak’taki yemin töreni için alınan güvenlik tedbirlerini denetlemek için başkent Washington’daki Acil Durum Yönetimi Ajansı (FEMA) merkezini ziyaret etti. Geçen haftaki Kongre baskının ardından başkent Washington’daki güvenlik tedbirlerinin en üst seviyelere çekildiğine işaret eden Pence, “Başkan Donald Trump’ın da söylediği gibi, düzenli bir geçiş süreci ve yemin töreninin güvenli bir şekilde yapılması için çalışıyoruz. Amerikan halkı bunu hak ediyor. Federal hükümetin tüm kaynakları, bu şartların sağlanması için hazırdır” dedi.

FBI ava çıktı

Bu arada Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın, Kongre baskınına katılan isimlere yönelik tespit ve yakalama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Trump yanlılarının Kongre’yi basmasının ardından FBI, baskına karışan kişileri gözaltına almaya devam ediyor. FBI, Kongre olaylarının ardından 100’den fazla kişiyi tutukladı. Tutuklananlar arasında radikal sağcı Proud Boys ve komplo teorileriyle ünlü QAnon hareketi temsilcileri çoğunluğu oluşturuyor.

FBI’ın son günlerde ise, Biden’ın 20 Ocak’taki yemin töreninin güvenliğini tehdit etmesi olası kişilere odaklandığı öğrenildi. FBI Başkanı Christopher Wray, Başkan Yardımcısı Mike Pence’e yemin töreninin güvenliği konusunda verdiği özel brifingde, 6 Ocak’taki Kongre olaylarından bu yana 200 şüphelinin kimliğinin tespit edildiğini kaydetti. Wray, “Kim olduğunuzu biliyoruz, eğer oradaysanız, FBI ajanları sizi bulacak” dedi. Öte yandan Kongre baskınına ilişkin federal müfettişlerin, Kongre’nin güvenliği ile ilgili kurumların eksiklik veya zafiyetlerinin olup olmadığına ilişkin birden fazla soruşturma başlattığı bildirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.