kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3205
EURO
35,0717
STERLIN
40,8301
BITCOIN
$70.661
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Avrupa İlaç Ajansı Pfizer ve BioNTech’in koronavirüs aşısını onayladı

Avrupa İlaç Ajansı Pfizer ve BioNTech’in koronavirüs aşısını onayladı
21.12.2020
0
A+
A-

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Türkiye kökenli bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şhin’in başında bulunduğu Almanya merkezli BioNTech ile Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını onayladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun bu onay doğrultusunda yapacağı resmi yetkilendirmesin ardından, aşıların dağıtımına başlanacak.

Almanya’nın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri, 27 Aralık’tan itibaren aşılama çalışmalarına başlayacak.

İngiltere ve ABD’nin Pfizer – BioNTech aşısına onay vermesinin ardından, Almanya, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan EMA’dan, Avrupa için onay sürecini hızlandırmasını istedi.

Avrupa İlaç Ajansı İnsani İlaçlar Bilimsel Komitesi (CHMP), 29 Aralık’ta yapılması planlanan toplantıyı 1 hafta öne çekti.

AB üyesi ülkelerinden birer temsilcinin yer aldığı aşı değerlendirme komitesi, elde edilen beriler ışığında Pfizer – BioNTech aşısının, koronavirüse karşı kullanımının güvenli olduğuna karar verdi.

Komite, Pfizer tarafından sunulan üretim süreci, hazırlık, dozaj, laboratuvar ve hayvan testlerinin sonuçları gibi binlerce sayfalık bilgiye dayanarak bu kararı aldı.

Pfizer – BioNTech aşısı konsunda İngiltere ve ABD’de elde pratik değerlendirme sonuçları da, EMA’nın kararında etkili oldu.

EMA’nın onayının ardından şimdi gözler AB Komisyonu’na çevrildi. Komisyonun, Pfizer – BioNTech aşısının Avrupa pazarında resmi olarak yetkilendirilmesine 48 saat içinde karar vermesi bekleniyor.

Resmi yetkilendirme kararı ile birlikte Almanya ve Belçika’da üretilen koronavirüs aşılarının dağıtımına başlanacak. 27 Aralık’tan itibaren de Almanya ve Belçika’nın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinde aşılama çalışmaları başlayacak.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta yaptığı açıklamada, Avrupa’da aşılama çalışmalarının 27, 28 ve 29 Aralık günlerinde başlayacağını belirtmişti.

Almanya, 10 bin sağlık personelinin 400 ayrı noktada aşılama için hazır olduğunu vurgulayarak, Avrupa İlaç Ajansı’nın bir an önce koronavirüs aşılarına onay vermesini istemişti.

Brüksel’deki Zaventem ve Amsterdam’daki Schipol havalimanları, aşı dağıtımı konusundaki merkez üsleri olacak.

EMA, Moderna tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına ilişkin nihai kararını da en geç 12 Ocak’ta açıklayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.