kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
STERLIN
40,9450
BITCOIN
$70.447
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Fransız tarihci Bauberot: Müslümanları hedef alan ayrılıkçı yasa tasarısı temel özgürlüklere aykırı

Fransız tarihci Bauberot: Müslümanları hedef alan ayrılıkçı yasa tasarısı temel özgürlüklere aykırı
14.12.2020
0
A+
A-

Fransız tarihçi ve sosyolog Jean Bauberot, Müslümanları hedef alan “ayrılıkçı” yasa tasarısının temel özgürlüklere aykırı olduğunu belirtti.

Fransız tarihçi ve sosyolog Jean Bauberot, Le Monde gazetesine verdiği demeçte, söz konusu tasarının “radikal İslamcılıkla” mücadele etmeyi hedeflediğini ancak camilere ve derneklere yönelik kontrol ve denetimleri artıracağını ifade etti.

Bauberot, tasarının temel özgürlüklere aykırı olduğunu, devlet ile toplum arasındaki ilişkileri değiştireceğini kaydetti.

Bauberot, hükümetin, tasarıda dini derneklerin açılması için idari iznin şart koşulmasına ilişkin maddeden Danıştayın baskısıyla vazgeçtiğini aktardı.

Hükümetin laikliği güçlendirmeyi amaçladığını ancak bu tasarının laiklik ilkesini ihlal ettiğini belirten Bauberot, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Aşırıcılıkla mücadele özgürlüklere aykırı olacak ve toplumun bir kısmının dışlanmışlık duygusunu pekiştirecek şekilde yapılmaması gerekiyor. Bugün, sosyal boyutu bir kenara bırakarak kısıtlamaları güçlendirmeyi seçen hükümetin stratejisinin aradığı sonucun tam tersinin olmasından korkuyorum.”

Bauberot, Paris yönetiminin stratejisinin, 2022’de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağcı adayları elemeye yönelik olduğunu ve tehlikeli bulduğunu belirtti.

Ülkede Fransız vatandaşlığına sahip genç Müslümanların bunda yer almayacağını ifade eden Bauberot, dini derneklerin yönetimi ve radikalleşmeye karşı mücadelenin birbirlerinden ayırt edilmesi gerektiğini kaydetti.

Tasarı, Ulusal Mecliste görüşülecek

“İslamcı ayrılıkçı” olarak bilinen ve adı “Cumhuriyet prensiplerini güçlendiren” olarak değiştirilen yasa tasarısıyla camilerin finansmanının daha sıkı şekilde denetlenmesi, Müslümanlar üzerindeki baskıyla Müslüman derneklerin kontrolünün artırılması, din görevlilerinin yurt dışından gelmesinin engellenmesi hedefleniyor.

Bakanlar Kurulunda bu hafta onaylanan tasarı, Ulusal Mecliste görüşülecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.