kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.880
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
13°C
LONDRA
13°C
Parçalı bulutlu
Pazar Az bulutlu
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Bilim insanlarından ‘kıyamet’ tahmini: Güneş Sistemi düşünülenden daha erken parçalanacak

Bilim insanlarından ‘kıyamet’ tahmini: Güneş Sistemi düşünülenden daha erken parçalanacak
03.12.2020
0
A+
A-

Bilim insanları ve filozoflar yüzyıllardır Güneş Sistemi’nin ne zaman”öleceğiyle” meşgul oldu. Ve çabalar sonucunda gökbilimciler, Güneş’in bin trilyon yıl içinde ölü bir kaya parçasına dönüşeceğini öğrenmeyi başardı.

Yeni simülasyonlara göre, sadece 100 milyar yıl sonra sistemdeki gezegenler galakside süzülmeye başlayacak ve ölmekte olan Güneş’i geride bırakacak.

California Üniversitesi’nden Jon Zink, California Teknoloji Enstitüsü’nden Konstantin Batygin ve Michigan Üniversitesi’nden Fred Adams, Güneş Sistemi ölümle yüzleştiğinde tam olarak neler yaşanacağını tahmin etmek için güçlerini birleştirdi.

Üç bilim insanına göre “Güneş Sistemi’nin uzun vadeli hareket dengesini anlamak, astrofiziğin en eski arayışlarından biri ve gezegenlerin karşılıklı etkileşimlerinin, sistemi sonunda istikrarsız hale getireceğini öngören Newton’a kadar uzanıyor”.

1999’da gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin yaklaşık bir kentilyon yıl içinde dağılacağını tahmin etmişti. Jüpiter ve Satürn’ün yörüngesel rezonansının Uranüs’ün sistemden kopmasına izin vermesi için bu kadar zaman gerektiğini hesaplamıştı.

Ancak son çalışma, bu hesaplamanın Güneş Sistemi’ni çok daha erken dağıtabilecek bazı önemli etkileri görmezden geldiğini öne sürüyor.

Bulgulara göre Güneş 5 milyar yıl sonra ölmeye başladığında (yani kırmızı bir deve dönüşerek Merkür, Venüs ve Dünya’yı yuttuğunda) oluşan kütle kaybı, yıldızın Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün üzerindeki çekim gücünü gevşetecek.

Zira Güneş öldüğünde ve beyaz cüceye dönüştüğünde kütlesinin neredeyse yarısını uzaya savuracak. Kalan beyaz cücenin kütlesi, mevcut Güneş kütlesinin sadece yüzde 54’üne denk gelecek.

İkinci olarak, Güneş Sistemi galaktik merkezin yörüngesinde dönerken, diğer yıldızlar, sisteme her 23 milyon yılda bir, gezegenlerin yörüngelerini bozacak kadar yaklaşacak.

Güneş’in kütle kaybedeceği ve yıldıza daha uzak gezegenlerin yörüngelerinin genişleyeceği de hesaba katılınca bu yakınlaşmaların daha şiddetli hale geleceği tahmin edilebilir.

Araştırmacılara göre,”yeterince zaman geçtiğinde bu karşılaşmaların bazıları, sistemde kalan gezegenlerin ilişkisini kesecek veya istikrarsızlaştıracak”.

Buradan hareketle araştırmacılar, Güneş’in beyaz cüceye dönüşmesinden 100 milyar yıl sonra sistemin de dağılacağı sonucuna varıyor. Ve bu öngörü, 1999’da önerilenden çok daha kısa bir zaman dilimine işaret ediyor.

Araştırmacılara göre Güneş Sistemi’ne ne olacağını öğrenmek, yalnızca küçük gezegenimizin sonunu öngörmemizi değil, 13,8 milyar yıllık yaşını çoktan aşacak evrenin evrimine dair daha fazla bilgi edinmemizi de sağlayabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.