kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5771
EURO
34,7943
STERLIN
40,3863
BITCOIN
$64.345
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Küresel ısınma fırtınaların şiddetini iki kat artırdı

Küresel ısınma fırtınaların şiddetini iki kat artırdı
12.11.2020
0
A+
A-

Japon bilim insanları küresel ısınma nedeniyle, Kuzey Atlantik’te çıkan kasırgaların son 50 yılda iki kat güçlendiğini ortaya koydu. Bu yıl okyanusta çıkan kasırgaların tarihi bir rekor kırdığını belirten araştırmacılar, bu nedenle kasırgaların etkili olduğu ülkelerin iç kısımlarına kadar ilerleyebileceğini belirterek, 2017 yılında ABD’yi vuran ve 100’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği Harvey Kasırgası’nın tekrarlanabileceği konusunda uyardı.

Japonya’daki Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki tropik kasırgaların son 50 yılda iki kat güçlendiğini ve karayı daha sert vurduğunu ortaya koydu.

Bununla birlikte bu yıl, Kuzey Atlantik’te meydana gelen kasırga sayısının en son ortaya çıkan Theta ile birlikte 29’a ulaşarak tarihi bir rekor kırdığı belirtildi.

Bilim insanları, kasırgaların tropikal okyanuslardan gelen nemden güç aldığını ve  iklim değişikliği nedeniyle okyanusların üzerindeki havanın bu nemi daha fazla tutabilme kapasitesine imkan verdiğini söyledi. Yol boyunca toplanan sıcak nem ise kasırganın karada aktif olmasını sağlayan bir yakıt deposu gibi çalışarak karada daha fazla ilerlemesine yol açıyor.

Normalde kasırga karaya ulaştığında, denizlerden gelen nem yakıt kesilmesi ve çok hızlı bir şekilde dağılması gerekiyor. Ancak,  yeni çalışma artık durumun böyle olmadığını gösteriyor.

Araştırmacılar, 1960’ların sonlarında, kasırgaların tipik olarak karaya ulaştıktan sonraki ilk günde yoğunluklarının yüzde 75’ini kaybettiğini, günümüzde ise bu durumun sadece yüzde 50 civarında seyrettiğini ifade etti.

Araştırmayı yöneten Profesör Pinaki Chakraborty, “Kasırgaların daha sıcak bir iklimde daha yavaş bir oranda azaldığını gösteriyoruz. Kuzey Atlantik’te karaya ulaşan kasırgaların dağılma süresi son 50 yılda neredeyse iki katına çıktı. Altta yatan nedene gelince, analizimiz suçlunun küresel iklim değişikliği olduğunu gösteriyor. Maalesef araştırmamız, iklim ısındıkça kasırgaların çürümesinin daha da yavaşlayacağını ve sonuç olarak, daha uzak bölgelerin daha güçlü fırtınaların gazabıyla karşı karşıya kalacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, politika yapıcıların çalışmalarının bulgularına dikkate alarak gerekli altyapıyı sağlamasıyla Harvey Kasırgası’nda yaşanan felaketin bir benzerinin yaşanmasının önüne geçebileeğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.