kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,5661
EURO
36,6247
STERLIN
43,3488
BITCOIN
$102.024
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
7°C
LONDRA
7°C
Parçalı az bulutlu
Cumartesi Açık
6°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C

Corona virüsü 28 gün yüzeyde kalabiliyor

Corona virüsü 28 gün yüzeyde kalabiliyor
12.10.2020
0
A+
A-

Avustralya’da yapılan bir araştırma dünyayı evlere hapseden Covid-19 ile ilgili bir araştırma hazırladı. Araştırmada corona virüsünün 28 gün yüzeyde kalabildiği tespit edildi.

Avustralya’daki ulusal bilim ofisi CSIRO, Avustralya Hastalıklarla Mücadele Merkezi (ACDP) bünyesinde yapılan bir araştırmanın sonucunu uluslararası kamuoyu ile paylaştı… Geelong’ta yapılan araştırmayı yürüten bilim insanları Sars-CoV-2 isimli corona virüsünün düşük ısıda daha uzun süre kaldığını ve bazı yüzeylerde influenzadan 10 gün daha fazla kaldığını ortaya çıkardı.

Yapılan açıklamada virüsün plastik banknotlardan ziyade kağıt banknotlarda daha uzun süre kaldığı belirtilirken, gözenekli yüzeylerde pürüzsüz yüzeylere göre daha az kaldığı açıklandı. Fakat uzmanlar araştırmanın UV ışıklarının etkisinin olmadığı bir ortamda yapıldığını belirtti. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde görevli bulaşıcı hastalıklar profesörü Peter Collignon, “Ultraviyole ışınlarının yüzeyde kalan virüsün etkisini azalttığı biliniyor. Dolayısıyla gerçek ortamda virüsün daha çabuk ortadan kalkacağını söyleyebiliriz” dedi.

“YÜZDE 10 TEMASLA BULAŞIYOR”

Collignon, corona virüsünün nasıl bulaştığına dair net bilgilerin olmadığını söylerken, “Muhtemelen corona virüsü yüzde 10 ellerle ve yüzeylere temasla bulaşıyor. Bence corona virüsü yüzde 90 hasta olan ve öksüren insanların havaya bıraktığı parçacıklardan oluşuyor. Fakat bence yüzünüze dokunmadan önce ellerinizi yıkamakta fayda var” dedi.

Virology Journal isimli tıp dergisinde yayınlanan makalede corona virüsünün yüzeylerde influenzadan 10 gün daha uzun süre kaldığını ortaya çıkardı.

CEP TELEFONUNDA 28 GÜN KALIYORMUŞ

Araştırmayı yürüten bilim insanı Dr. Larry Marshall, “Virüsün yüzeylerde ne kadar süre kaldığını bulmak, bilim insanlarının hastalığın yayılmasını engellemek ve kamuoyunu korumak için kritik bir öneme sahip. 20 santigrat derecede virüsün çok dayanıklı olduğunu gördük. Cep telefonları ekranları gibi pürüzsüz alanlarda 28 gün kalabiliyor. Influenza A üzerinde yapılan aynı şartlardaki incelemelerde 17 gün kaldığını gördük” dedi.

Bilim insanları araştırmayı 30 ve 40 santigrat derecede de yaptıklarını söylerken, ısının artmasıyla birlikte virüsün de etkisinin azaldığını duyurdu.

ACDP direktörü profesör Trevor Drew de bu sonuçların ilgi çekici olduğunu açıkladı. Drew, “Bazı ülkelerde salgının et kesim tesislerinde çıkmasının sebebini anlamış olduk. Hastalık serin ve soğuk yerlerde daha dayanıklı” ifadesini kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.