kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5976
EURO
34,7516
STERLIN
40,6345
BITCOIN
$63.511
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

NYT: “Trump seçimleri yeniden kazanırsa ABD’yi NATO’dan çekebilir”

NYT: “Trump seçimleri yeniden kazanırsa ABD’yi NATO’dan çekebilir”
04.09.2020
0
A+
A-

New York Times gazetesi ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini yeniden kazanması durumunda gücüne güç katarak NATO’dan çıkma niyetini hayata geçirebileceğini ileri sürdü. Habere göre ABD Kongresi ve Avrupa başkentleri, Trump’ın ikinci döneminde NATO’dan çıkacağına dair ciddi endişe içinde.

Sputnik’in haberine göre; New York Times, kamuoyuna açıklamalarında müttefiklerden daha fazla savunma harcaması talep ederek, özel sohbetlerinde 71 yıllık ittifaktan çekilmekten söz ederek dört yıldır NATO’yu hedef alan Başkan Donald Trump’ın 3 Kasım’da yeniden seçilmesi halinde niyetini hayata geçirebileceğini öne sürdü.

Gazete, Trump’ın 2. döneminde ABD’yi NATO’dan çıkarmak isteyebileceğine dair Kongre ve Avrupa başkentlerinde hakim olan endişeye, Trump yönetiminin eski ulusal güvenlik yetkililerinin son dönemde yaptığı ifşaatların tuz biber ektiğini yazdı. Haberde ifşaatların, yeniden seçilmesi halinde daha güçlenecek Trump’ın yönetimine alması beklenen deneyimsiz ulusal güvenlik ekibiyle ABD’nin NATO üyeliğine darbe indirebileceği, hatta son verebileceği yönünde olduğu belirtildi.

Böyle bir hamlenin en büyük küresel stratejik kaymalardan biri olacağı uyarısını yapan Trump yönetiminin eski ulusal güvenlik yetkililerinin bunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hesabına önemli bir zafer olarak yazılacağını öne sürdüğü aktarıldı.

Bunun ilk örneği olarak Trump’ın eski güvenlik danışmanlarından John Bolton’un anı kitabı verildi.

Kitabında Başkan’ın sürekli olarak NATO’yu terk etmek isteğinden söz ettiğini aktaran Bolton, geçen ay bir İspanyol gazetesine verdiği demeçte, Trump’ın kasım seçimini beklemeden, ekim ayında bile ikinci görev döneminde NATO’dan çıkma niyetini beyan ederek sürpriz yapabileceğini ortaya attı.

İkinci örnek, The New York Times muhabiri Michael S. Schmidt’in bu hafta yayımlanan kitabından. Kitapta Trump’ın eski Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’nin özel sohbetlerinden biri alıntı var. Buna göre emekli general Kelly, yakın çevresine, Beyaz Saray’da karşı karşıya kaldığı en zor görevlerden birinin Trump’ın NATO’dan çıkmasını durdurma çabası olduğunu söyledi. O çevreden biri Kelly’nin bu mealde konuştuğunu teyit etti. Ancak Trump bugüne değin kamuoyuna yaptığı açıklamalarda NATO’dan çıkmaktan söz etmedi. Diğer yandan çarşamba günü 2. Dünya Savaşı’nin bitişinin 75. yıldönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada ABD’nin Avrupa ile güvenlik işbirliğini devam ettirmesinden söz etmedi.

Haberde “son aylarda Washington ve Avrupa’daki güvenlik müesses nizamı, Trump’ın ilk dönemi sona ermeden ittifakın temel ilkelerine meydan okumayacağı çıkarımında bulunarak kısa süreliğine rahat nefes almıştı. Ama uzmanlar, başkanlık seçimi yaklaştıkça kaygının büyüdüğünü söylüyor” denildi.

The New York Times’a konuşan Brookings Enstitüsü ABD-Avrupa Merkezi Direktörü Thomas Wright, gerçek bir risk var olduğunu dile getirerek, “Kelly ve Bolton’dan öğrendik ki, Trump ilk döneminde çok daha ileri gitmek istemiş. Eğer seçimde tümüyle tasdik edildiği, politikalarının halk tarafından kuvvetle desteklendiği hissine kapılırsa, bence etkin şekilde NATO’dan çekilebilir” dedi.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.