kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,6369
EURO
37,1691
STERLIN
44,0172
BITCOIN
$105.793
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
8°C
LONDRA
8°C
Hafif yağmur
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Pazar orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Bangladeş evlilik belgelerindeki ‘bakire’ seçeneğini kaldırıyor

Bangladeş evlilik belgelerindeki ‘bakire’ seçeneğini kaldırıyor
27.08.2019
0
A+
A-

MÜSLÜMAN nüfusun çoğunlukta olduğu Bangladeş’te mahkeme, kadınların evlilik belgelerinde yer alan ‘bakire’ seçeneğinin kaldırılmasına, yerine ‘bekar’ seçeneğinin konulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca aynı seçeneklerin erkeklerin belgelerine de konulmasını istedi.

Güney Asya ülkesi Bangladeş, evlilik belgelerindeki ‘bakire’ kelimesini kaldırmaya hazırlanıyor.

İslam kurallarının geçerli olduğu evlilik belgelerinde, medeni halini belirtmek durumunda olan gelinin önünde seçmesi için üç seçenek bulunuyordu: Bakire (kumari), dul ya da boşanmış.

Ülkenin en yüksek mahkemesi tarafından verilen tarihi karara göre, hükümet bu maddeyi kaldırmak ve onun yerine ‘bekar’ seçeneğini koymak zorunda.

Bununla da kalmayan mahkeme, kadın-erkek eşitliği açısından önemli bir karara daha imza atarak, aynı seçeneklerin erkeklerin belgesine de konulması gerektiğine hükmetti.

Mahkemenin bu kararının, gerekçeleriyle birlikte ekim ayında açıklanması planlanıyor. Kararın bu tarihten itibaren hayta geçirilmesi bekleniyor.

1961’den itibaren kullanılmaya başlanan bu tabir ülkede yıllardır tepkilere ve itirazlara neden oluyor. Kamuoyunun yanı sıra sivil toplum kuruluşları da ‘aşağılayıcı ve ayrımcı’ buldukları bu tanımın kaldırılması için mücadele veriyor.

Bu tanımın kaldırılması için kampanya yürütenlerden biri olan avukat Aynun Nahar Siddiqua, “Bu karar bir dönüm noktası” yorumunu yaptı.

Bangladeş, dünyada en çok Müslüman nüfusunun bulunduğu üçüncü ülke olarak sayılıyor. Yaklaşık 170 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.