kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5541
EURO
34,8837
STERLIN
40,5681
BITCOIN
$66.438
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

ABD INF’den çekiliyor

ABD INF’den çekiliyor
02.08.2019
0
A+
A-

Amerika Birleşik Devletleri, Soğuk Savaş’ın son döneminde nükleer silahlanma yarışının önüne geçmek için Moskova ile imzaladığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) bugün resmi olarak çekiliyor.Beyaz Saray anlaşmadan çekilmek için altı aylık süreci 1 Şubat’ta başlatmış, ABD’nin kararının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de anlaşmaya Haziran’da son vermişti

ABD’de Donald Trump yönetiminin anlaşmadan çekilme kararı almasının arkasında Rusya’ya yönelik suçlamalar yatıyor. ABD ve NATO, Rusya’yı 9M729 füzeleri ile anlaşmayı ihlâl etmekle suçluyor. Suçlamaları reddeden Rusya, söz konusu füzelerin menzilinin 480 kilometre dolayında olduğunu savunuyor. ABD ise füzelerin 2 bin 600 kilometre menzilli olduğu tahmininde bulunuyor.1987 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından imzalanan INF Anlaşması, 500 ila 5500 kilometre menzilli nükleer başlıklı füzelerin yasaklanmasını öngörüyor.

BM: Nükleer savaş karşısındaki fren kayboluyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres anlaşmadan vazgeçilmesini tehlikeli bir adım olarak nitelendirdi. Bu durumun balistik füzelerin yarattığı tehdidi artıracağını dile getiren Guterres, “Anlaşma geçerliliğini yitirdiğinde dünya, nükleer savaş karşısındaki paha biçilmez bir frenini kaybedecek” diye konuştu.Anlaşmanın sona ermesine ilişkin bir açıklama da Almanya’dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas anlaşmayı kurtarmak için Rusya’nın gerekeni yapmamasından üzüntü duyduklarını söyledi.

Yeni bir anlaşma mümkün mü?

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Rus mevkidaşı Putin’le yaptığı görüşme sonrası yeni bir anlaşma için yeşil ışık yaktı. Trump, konuya ilişkin “Rusya nükleer anlaşma konusunda birşeyler yapmak istiyorsa, bu benim için uygun. Birşey yapmak isterlerse ben de yaparım” dedi.

ABD hükümetinin anlaşmadan çekilme kararı Pentagon tarafından memnuniyetle karşılandı. Çin’in Asya’daki artan askeri gücü karşısında ABD’nin bu sayede teçhizatını yenileme fırsatı bulacağı belirtiliyor. ABD Savunma Bakanı Mark Esper yakın zamanda yaptığı bir açıklamada “Çin’in mühimmatının çoğunu orta menzilli füzeler oluşturuyor ve bizim de cevap verecek kapasiteye sahip olmamız gerekiyor” demişti.Nükleer silahsızlanma alanında önemli bir diğer anlaşma olan Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması’nın (START) 2021’de yenilenmesi gerekiyor. Eğer Rusya ve ABD anlaşmayı yenilemezse, yaklaşık yarım asır sonra ilk kez dünya üzerinde en güçlü nükleer cephaneliğe sahip olan iki ülke arasında yasal olarak bağlayıcı bir kısıtlama kalmayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.