kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,5100
EURO
36,6092
STERLIN
43,3483
BITCOIN
$97.047
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
9°C
LONDRA
9°C
Kapalı
Perşembe Açık
8°C
Cuma Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Cumartesi Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Pazar parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

2030’da Avrupa’nın yüzde 8’i müslüman olacak

2030’da Avrupa’nın yüzde 8’i müslüman olacak
13.05.2018
0
A+
A-

 

İSLAM Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) işbirliğinde iki gün boyunca İstanbul’da düzenlenecek “Müslüman Diasporası: Beklentiler ve Küresel Barış ve Refah için Zorluklar” konulu çalıştayda “Küresel Müslüman Diaspora Raporu” ele alınıyor.

Hükümet temsilcilerini, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye devletlerinin diaspora yetkililerini, uluslararası kuruluş ve STK temsilcilerini bir araya getirecek çalıştayda, SESRIC’in Müslüman diasporası ile daha yakından ilgilenmek için son durumu tespit etmek amacıyla Eylül 2016’da başlattığı, gayrimüslim ülkelerde yaşayan Müslüman topluluklar hakkındaki “Küresel Müslüman Diaspora Projesi”nin ilk bulguları da değerlendiriliyor.

5’TE 1’İ AVRUPA, AMERİKA VE AVUSTRALYA’DA

Gayrimüslim ülkelerdeki Müslüman diasporasının karşılaştığı en ciddi sorunları, deneyimleri ve algıları analiz eden çalışmaya göre, artan Müslüman nüfus artık sadece Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Asya-Pasifik bölgelerine özgü değil.

Küresel Müslüman Diaspora raporuna göre, dünyadaki Müslüman nüfusun beşte birinden fazlası bugün Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’da yaşıyor.

Müslümanların sayısının Avrupa’da 44 milyonu, ABD’de ise 5 milyonu aştığını gösteren rapor, Müslümanların bugün dünyadaki en büyük diasporalardan biri olduğunu ortaya koyuyor.

IRKÇILIK, İSLAMOFOBİ, AYRIMCILIK

Raporda elde edilen bulgular, gayrimüslim ülkelerde yaşayan Müslüman toplulukların temel sorunlarının ırkçılık, İslamofobi, devlet ve toplum tarafından uygulanan ayrımcılık olduğu görüşünü doğruluyor. Örneğin rapor için yürütülen çalışmalarda Londra’daki katılımcıların yüzde 56,1’i ırkçılık ve İslamofobinin İngiltere’de yaşamanın en büyük dezavantajı olduğunu söylüyor. Bu katılımcıların yüzde 72,7’si ise İngiltere’de yaşamanın başlıca avantajı olarak dini ve kültürel özgürlüğü işaret ediyor. Bu iki oran, devletin, bir yandan Müslüman toplulukların kültürel ve dini haklarını güvence altına aldığını bir yandan da Avrupa’da yükselen İslamofobi ve göçmen karşıtı duyguların etkisi altında kaldığını gözler önüne seriyor.

AVRUPA’DA EN ÇOK MÜSLÜMAN AVUSTURYA‘DA

Müslüman sivil toplum kuruluşları, İngiltere, Almanya ve Fransa’da yapılan anketlerle hazırlanan çalışma sonucunda ortaya çıkan raporda, G8, G20, başlıca Avrupa ülkeleri, diğer Avrupa ülkeleri ve Müslüman toplumların yer aldığı diğer ülkeler başlıklarıyla 48 ülkedeki Müslümanların son durumu değerlendirildi. Tamamlandığında, Müslümanların eğitim, sosyoekonomik ve kültürel durumlarını analiz eden, o ülke yönetimleri ve halklarıyla ilişkilerini gösterecek “Müslüman Diaspora Atlası”nda da yer alacak bilgilere göre, Müslüman nüfus her zaman incelenen ülkelerin toplam nüfusuyla korelasyon göstermiyor. Örneğin ilk grupta yer alan G8 ülkelerinde Müslüman nüfus yüzde 1 ile yüzde 3,2 arasında değişiyor. ABD’deki Müslümanların sayısı 3,5 milyonu bulmasına rağmen, bu oran toplam nüfusun yüzde 1’ine denk geliyor. Kanada’da ise ikinci büyük dini grubu Müslümanlar oluşturuyor. Rapora göre, Avrupa’da en çok Müslüman nüfusa sahip ülkelerin başında yüzde 21,2 oranında Türkün yaşadığı Avusturya geliyor.

BELÇİKA İKİNCİ, ALMANYA ALTINCI SIRADA

İkinci sırada yer alan Faslı ve Türk Müslümanların çoğunlukta olduğu Belçika’yı Bulgaristan, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, Rusya, Sırbistan, İspanya, İsveç, İsviçre ve Ukrayna izliyor.

Fransa’da Müslümanlar genellikle Tunus, Cezayir, Fas kökenli iken, Almanya’daki ana Müslüman grubun Türk, İngiltere’deki Müslümanların ise Hint ya da Pakistanlı olduğu görülüyor.

Kıtalara göre Müslümanların dağılımına bakıldığında ise en çok Müslüman sırasıyla Asya, Afrika, Avrupa, Amerika ve Okyanusya’da bulunuyor.

2030’DA SIRALAMA DEĞİŞECEK

Rapora göre, Müslümanların 2030’da Avrupa nüfusunun yüzde 8’ini, Amerika nüfusunun ise yüzde 2,1’ini oluşturacağı tahmin ediliyor. 2030’a kadar 1 milyon Müslüman barındıran ülke sayısının ise 79 olması, Belçika, Kanada ve Hollanda’nın bu ülkeler arasında ilk sıralarda yer alması öngörülüyor. Müslümanların ibadet mekanı sayısını da gösteren raporda, Kanada’da 200’ü aşkın cami olduğu ifade ediliyor. Raporda, Fransa’da 2012’de 2 bin 449 mescit ve cami, İtalya’da ise 2013 yılında 749 cami olduğu bilgisi yer alıyor. Rusya’da 1991’de 300 olan ibadethane sayısının 2013 yılında bin 382’ye yükseldiği vurgulanan raporda, ABD’de bu sayının 2 bin 100’ün üzerinde olduğu belirtiliyor.

G20 ve başlıca Avrupa ülkelerinden oluşan ikinci grupta ibadethane sayısının düştüğü görülen rapora göre, Avustralya’da 28, Arjantin’de ise hepsi Buenos Aires’te bulunan 3 cami olduğu belirtiliyor. Bulgaristan’da bin 217 cami varken, Çekya’da sadece 4 cami bulunuyor. (HÜRRİYET)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.