kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3212
EURO
35,0652
STERLIN
40,9554
BITCOIN
$70.778
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Ulusal polis plastik mermi kullandı

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’daki bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi birçok noktada başladı.

Ulusal polis plastik mermi kullandı
01.10.2017
0
A+
A-

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’daki bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi birçok noktada başladı.

Merkezi hükümetin yasadışı ilan ettiği oylama için Barcelona’da bulunan ulusal polis, sabaha karşı onlarca araçla şehirde bulunan üsten ayrıldı. Yerel saatle 09:00’da oylamanın başlaması ile polis, kentte referandum noktası olarak belirlenen okullara girilerek sandıklara el koymaya başladı.

İspanya İçişleri Bakanlığı, Twitter üzerinden el konulan sandıkların fotoğraflarını paylaştı ve “polis Katalonya’da görevine devam etmektedir” denildi.

El Periodico gazetesinde yer alan habere göre Barcelona’da polis plastik mermi kullandı. Gazetenin internet sitesinde yer alan habere göre, birkaç kişi bu sırada yaralandı.

Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont’un oy vereceği Girona bölgesindeki bir merkeze de polis müdahalesi geldi. Reuters haber ajansı bu noktada polisle Katalanlar arasında çatışmalar yaşandığını bildiriyor.

Puigdemont yine Girona bölgesinde Cornella del Terri isimli bir köyde oyunu kullandığı açıklandı.

Madrid hükümetinin Katalonya temsilcisi Enric Millo, düzenlediği basın toplantısında, ” Yapmak istemediğimiz bir şeyi yapmaya zorlandık” dedi.

Oy verme noktalarında internetin kesildiği de bildiriliyor.

Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Korkak bir başkan polisleriyle şehrimizi işgal etti, burası bizim şehrimiz” ifadesini kullandı.

Barcelona futbol takımının sembol isimleri de peş peşe mesajlarla referanduma destek veren açıklamalar yapıyor. Carles Puyol Twitter hesabı üzerinden, “Oy vermek demokrasidir” mesajını paylaştı. Xavi Hernandez ise bir video mesajı ile yaşananları “utanç” olarak tanımladı.

OKULLAR İŞGAL ALTINDA

Merkezi hükümetin kontrolü altındaki polis, oylamanın yapılması planlanan 2 bin 315 okuldan 1.300’üne kapatmak için gittiğini, ancak 163 okulun işgal edildiğini açıkladı.

Referandumun gerçekleşmesi için aileler Cuma akşamı okul çıkışı itibariyle okulları işgal etmeye başlamıştı.

Polis Pazar sabahı 06:00 itibariyle okulların boşaltılmasını talep ettiği için aileler ve vatandaşlar en geç sabah 05:00’de okullara akın etti.

İspanya polisinin 10 milyon oy pusulasına el koyması yüzünden referandum yanlısı Katalanlar yazıcılardan aldıkları oy pusulalarını Pazar gününden önce sokaklarda dağıtmıştı.

Katalonya yönetimi, ellerinde bir koz olarak bulundurmak için oy kullanım oranının yüksek olmasını hedefliyor.

Anayasa Mahkemesi, referandum için çalışma yürüten yerel yöneticilere günlük 12 bin euroya (yaklaşık 50 bin TL) kadar ceza verilmesine hükmederken ulusal ve bölgesel güvenlik güçlerine Pazar günü oy verme işlemiyle ilişkili herhangi bir etkinliği engelleme yetkisi vermişti.

Aynı zamanda İspanya merkezi yönetimi Katalonya’ya binlerce polis gönderdi.

SONUÇLAR BAĞLAYICI

Katalonya Parlamentosu’nun geçirdiği yasaya göre, referandum sonuçları bağlayıcı olacak.

Eğer sandıktan bağımsızlık kararı çıkarsa, sonuçların açıklanmasından iki gün sonra Katalan parlamentosunun bir araya gelip bağımsızlık kararını açıklaması gerekiyor.

Katalan hükümetinin başında olan Carles Puigdemont ise sandıktan bağımsızlık çıksa bile tek başına bu kararın açıklanmayacağını belirterek Madrid’i bu konuda masaya oturmaya davet etmişti.

Pazar günü merkezi hükümete bağlı güvenlik güçlerinin oy kullanılmasının önüne geçmesi halinde özellikle Barcelona sokaklarının karışmasından endişe ediliyor.

Katalan parlamentosu Eylül ayının başında yapılan oylamada, 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu düzenleme kararı almıştı. (BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.