kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3350
EURO
35,1334
STERLIN
41,0673
BITCOIN
$70.857
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Papa Francis, yaklaşan Piskoposlar Toplantısı’nda kadınların da oy kullanmasına karar verdi

Papa Francis, yaklaşan Piskoposlar Toplantısı’nda kadınların da oy kullanmasına karar verdi
27.04.2023
0
A+
A-

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, gelecek Ekim’de yapılacak Piskoposlar Meclisi toplantısında ilk kez kadınların da oy kullanmasına karar verdi. 

Katoliklerin ruhani lideri ve Papa Francis, bir sonraki Piskoposlar Meclisi’nden (Sinod) itibaren kadınların da oy kullanma hakkına sahip olmasına karar verdi. Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre Papa, Katolik Kilisesi’nin önemli istişare organlarından Piskoposlar Meclisi’nin yönetimiyle alakalı normlarda bazı değişikliklere gidilmesini onayladı.

AA’nın aktardığına göre, Papa Francis’in yaptığı değişiklikle piskopos olmayan üyelere de oy kullanma hakkı tanındı. Bunun içinde, şu ana kadar sadece piskoposların oy kullanabildiği Sinod’da bundan böyle piskopos olmayanlar ve özellikle de kadın üyelere de oy hakkı tanınması en dikkat çekici değişiklik oldu.

İtalyan basınında, bu değişikliklerin Vatikan için ‘tarihi bir dönüm noktası’ olduğu ve ‘Katolik Kilisesi’nde emsali olmayan bir yenilik’ olduğu ifade edildi. Basında çıkan haberlerde, Sinod’a piskopos olmayan 70 üyenin daha atanacağı, bunların yarısının kadın olması şartının getirildiği ve bu kişilerin de oy kullanma hakkının olacağı belirtildi.

KADINLARIN TEMSİLİ YÜZDE 10 ORANINDA

Buna göre, yaklaşık 370 üyeden oluşacak Sinod’da; 6’sı kilise içinden, 35’i yeni atanacak olmak üzere oy kullanma hakkına sahip toplam 41 kadının olması bekleniyor. Böylece ekim ayında toplanması planlanan bir sonraki Sinod’da oy kullanma hakkına sahip kadınların temsili yüzde 10 civarında olacak.

‘ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK AMA BİR DEVRİM DEĞİL’

Sinod’un organizasyonundan sorumlu isimlerden olan Kardinal Jean Claude Hollerich, basına yaptığı açıklamada, “Bu önemli bir değişiklik ama bir devrim değil” ifadesini kullandı. Papa Francis, daha önce de kadınların Vatikan Devlet yönetiminde üst düzeyde roller alması konusunda adımlar atmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.