kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5065
EURO
34,9070
STERLIN
40,6494
BITCOIN
$64.486
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Mevlüde Anne kundaklanan evinin önünden uğurlandı

Mevlüde Anne kundaklanan evinin önünden uğurlandı
02.11.2022
0
A+
A-

Yaşadığı acıyı hiç unutamadığını defalarca dile getiren Mevlüde Genç, topluma verdiği, dostluk, kardeşlik ve anlayış mesajları ile sadece Türk değil, Alman toplumunun da barış sembolü oldu Almanya’da 29 yıl önce ırkçı saldırıda beş aile bireyini yitiren Mevlüde Genç için Solingen’de cenaze töreni düzenlendi.

Almanya’da ırkçı kundaklama sonucu beş aile bireyini yitirdikten sonra nefret ve kin yerine sevgi ve barış çağrıları yaparak geniş kitlelerin sevgisini kazanan Mevlüde Genç için Solingen’de yanan evinin bulunduğu Untere Werner Sokağı’nda cenaze töreni düzenlendi.

Mevlüde Genç, 30 Ekim’de Solingen’de tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında hayata veda etmişti.

Kundaklanan evin bulunduğu arsanın önünde saat 14.30’da başlayan törende Mevlüde Genç için Kuran-ı Kerim okundu ve cenaze namazı kılındı.

Törene oğulları Kamil ve Bekir Genç ile birlikte gelen Mevlüde Genç’in eşi Durmuş Genç, yanındakilerin desteğiyle ayakta durabildi.

Eyalet Başbakanı da katıldı

Kalabalık bir katılımın olduğu törende Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst, Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ile TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, AKP Milletvekili Akif Çağatay Kılıç birer konuşma yaptı.

NRW Başbakanı Wüst, Mevlüde Genç’in örnek bir insan olduğunu belirterek, “Size gelecek haftalarda bu acıyı atlatmanız için metanet diliyorum ve umut ediyorum ki herkesin kalbinde Mevlüde Genç ile ilgili taşıdığı güzel anılar zamanla bu acının yerini alacak. Mevlüde Genç’in saygın hatırasını koruyacağız.” dedi.

Törenin ardından Mevlüde Genç’in naaşı memleketi Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Mercimek köyünde defnedilmek üzere uçakla Türkiye’ye yollandı.

Bir gecede beş kurban

29 Mayıs 1993’te Durmuş ve Mevlüde Genç çiftine ait bina dört ırkçı Alman genci tarafından gece yarısı kundaklanarak yakılmış; alevler binanın ahşap merdivenlerinden kısa sürede üst katlara yayılmıştı.

Yangında Mevlüde Genç ağır yaralanırken, kızları Gülsün İnce (28), Hatice Genç (18) ve torunları Hülya (9), Saima Genç (5) ile Türkiye’den tatile gelen yeğeni Gülistan Öztürk (14) hayatını kaybetmişti. Durmuş Genç ise o sırada gece vardiyasında çalıştığı için evde bulunmuyordu. Yangında Genç ailesinin aynı binada yaşayan damat, gelin ve torunları da ağır yaralandı. Mevlüde Genç’in küçük oğlu Bekir Genç vücudunda oluşan ağır yanık yaraları nedeniyle uzun süre tedavi gördü.

Failler kısa sürede yakalandı

Irkçı saldırının failleri Felix K. (16), Christien R. (17), Christian B.  (21)  ve Markus Gartmann (24)  kısa sürede yakalandı. 13 Nisan 1994’te Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde başlayan ilgili dava, 13 Ekim 1994’te sonuçlandı. 24 yaşındaki Gartmann 15 yıl, diğerleri ise Gençlik Yasası uyarınca en ağır ceza olan 10’ar yıl hapse mahkum oldular. Ancak ırkçı katillerin tümü erken tahliye edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.