kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3744
EURO
35,0015
STERLIN
40,9612
BITCOIN
$69.856
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Tesla binlerce çalışanı işten çıkaracak

Tesla binlerce çalışanı işten çıkaracak
22.06.2022
0
A+
A-

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla ekonomik yavaşlama nedeniyle binlerce pozisyonu kapatmayı planlıyor. Elon Musk şirketi Tesla’nın üç ay içinde toplam çalışanların yüzde 3,5’inin işine son verileceğini söyledi.

Dünyanın en varlıklı insanı Elon Musk  elektrikli otomobil üreten şirketi Tesla’da üretim bölümünde binlerce pozisyonun kapatılacağını açıkladı.

Musk Salı günü Katar Ekonomi Forumu’nda yaptığı açıklamada ekonomik yavaşlama endişesi nedeniyle gelecek üç ay içerisinde bordrolu çalışanların toplam yüzde 3,5’inin işine son verileceğini söyledi. Buna göre 100 bin çalışanı bulunan Tesla’da 3 bin kişinin işini kaybetmesi bekleniyor.

Musk buna karşılık saat başı ücretle çalışanların sayısının arttırılacağını kaydetti.

Eski çalışanlardan dava

Öte yandan Tesla’nın eski çalışanları şirkete karşı dava açtı. Eski çalışanlar şirketin önceden bildirimde bulunmadan ABD’de çalışanlarını “toplu olarak işten çıkarmak” ile şirketin federal yasaları ihlal ettiğini savunuyor.Şirketin Nevada’daki devasa fabrikasında işten çıkarılan iki eski çalışanının dava başvurusunu Texas’ta Pazar akşamı yaptığı bildirildi. Dava dosyasına göre Nevada fabrikasında 500 kişi işten çıkarıldı.

Eski çalışanlar Tesla’nın 60 gün ihbar süresi gerektiren toplu işten çıkarmalarla ilgili olarak yasalara uymadığını iddia ediyor.

İşçiler Tesla’nın ABD‘nin diğer eyaletlerindeki fabrikalarından da Mayıs ya da Haziran ayında ihbar süresi tanınmadan benzer şekilde işten çıkarılan diğer işçilerle birlikte toplu dava açmak istiyor.

Dava dilekçesinde “Tesla çalışanlarına fesihlerin derhal yürürlüğe gireceğini bildirdi” denildi.

Tesla CEO’su dünyanın en varlıklı insanı Elon Musk bu ay başında yaptığı bir açıklamada ekonomiyle ilgili olarak “süper kötü bir hissiyatı” olduğunu söylemiş ve Tesla’nın çalışan sayısını yüzde 10 azaltması gerektiğini belirtmişti.

Reuters’ın haberine göre bu ay 20’den fazla Tesla çalışanı işten çıkarıldığını veya pozisyonlarının kapatıldığını söylüyor.

Haziran ayında işten çıkarılan davayı açan eski çalışanlar John Lynch ve Daxton Hartsfield, 60 günlük bildirim süresi için maaş ve sosyal yardımlardan faydalanmak istiyor. Musk davayı “önemsiz” olarak niteledi

 

Tesla işten çıkarılan çalışan sayısı ile ilgili yorum yapmazken davayı “önemsiz” olarak niteledi.

Katar Ekonomi Forumu’nda konuşan Musk “Önleyeci ve geçerliliği olmayan bir davaya gerektiğinden fazla anlam yüklemeyelim,” dedi ve ekledi “Öyle görünüyor ki Tesla’ya dair, önemsiz ya da önemli ne olursa olsun, herşey çok klik alıyor. Bu sözünü ettiğiniz davayı önemsiz kategorisine koyuyorum.”

Eski Çalışanları temsil eden Shannon Liss-Riordan işçileri korumak için çıkarılan federal iş yasalarını açıkça ihlal eden dünyaın en varlıklı kişisinin “önemsiz” değerlendirmesini oldukça düşündürücü bulduğunu söyleyerek “İki ay maaş ödemek onun için önemsiz olsa da şirketi bugünlere getiren çalışanlar için çok önemli” dedi.

Avukat Tesla’nın bazı çalışanlara bir hafta kıdem taminatı ödemeyi önerdiğini ancak Tesla’nın bunun karşılığında çalışanlardan feragat almaya çalışmasını engellemek için mahkemeye acil bir başvuru yapacağını söyledi.

Dava, Batı Teksas bölgesi ABD Bölge Mahkemesi’nde açıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.