kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,0197
EURO
36,7824
STERLIN
44,4512
BITCOIN
$104.144
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Perşembe Hafif yağmur
9°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Pazar az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C

Covid-19, Avrupa’da kanser tedavisine ciddi darbe vurdu

Covid-19, Avrupa’da kanser tedavisine ciddi darbe vurdu
02.12.2021
0
A+
A-

Avrupa Kanser Örgütü ve Belfast kentindeki Queen’s Üniversitesi tarafından derlenen veriler, Covid-19 salgınının Avrupa’da kanser tedavilerine büyük darbe vurduğunu ortaya koydu.

Avrupa’daki 17 ülkeden, 200’e yakın kaynaktan derlenen veriler, yaklaşık 100 milyona yakın tarama testinin yapılamadığını ve hastaların yaklaşık yarısının tedavi gecikmelerinden olumsuz etkilendiğini gösterdi.

Bunun ötesinde salgın yüzünden Avrupa’da yaklaşık 1 milyon kişi tanı konulmamış kanserle yaşamını sürdürüyor.

Hastane ve sağlık merkezleri, Covid-19 salgınının doğası gereği bağışıklık sistemi zayıflayan ve risk grubu içinde yer alan kanser hastalarının virüse yakalanmamaları için tedavileri ve operasyonları iptal veya geciktirmek zorunda kaldı.

The Global Burden of Disease verilerine göre, 2017 senesinde dünyada kanserden yaklaşık 10 milyon kişi hayatını kaybetti. Dünyanın en prestijli akademik tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan verilere göre dünyada en çok ölüme sebebiyet veren hastalık stres, obezite, diyabet, yanlış beslenme, damar tıkanıklığı ve benzeri etkenlerin tetiklediği kalp rahatsızlıkları ve kalp krizi geliyor. 2017’de yaklaşık 18 milyon kişi kalp hastalıkları sebebiyle yaşamını yitirdi. Kanser ise ölüm oranında ikinci sırada yer alıyor.

Salgının kanser tedavisine verdiği tam hasar bilinmiyor

Avrupa Kanser Örgütü yöneticisi ve Queen’s Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Profesör Mark Lawler, salgının sağlık sistemlerinde önemli sorunlar çıkardığı ve kanser tedavisine verdiği zararın hala tam olarak kestirilemediği uyarısında bulundu.

Yaptıkları çalışmayla Avrupa ülkelerinin salgın sırasında kanser tedavisinde yaşadığı zorlukları ulaştıkları verilerle gözönüne sermeyi amaçladıklarını ifade eden Lawler, “Covid-19’un kanser hastaları ve kanser hizmetleri üzerindeki feci etkisi göz ardı edilemez. Kanser hastaları bekleyemez ve Covid-19’un kanserle mücadeleyi baltalamaya devam etmemesini sağlamalıyız.” dedi,

Avrupa ülkerinde kanser tedavisinde ortaya çıkan sıkıntılar özetle şu şekilde:

Avusturya

Ülkede meme kanseri taraması askıya alınırken, 2020’de nisan ve mayıs aylarında bir önceki yıla oranla tarama testleri yüzde 70 düştü. Göğüs ve jinekoloji tanı testleri ise aynı süre içinde yarı yarıya azaldı.

Belçika

Belçika’da kanser tarama testleri yüzde 81 düşerken, kanser teşhisleri yüzde 44 azaldı. Kanser hastalarının yüzde 11’inin kemoterapileri gecikti.

Fransa

Kanser teşhisleri Nisan 2020’de bir önceki yıla oranla yüzde 42 düştü. 2020’de 93 binin üzerinde tanı konulmamış kanser vakası olduğu tahmin ediliyor. Salgın yüzünden kanser operasyonlarında ve kemoterapi tedavilerinde önemli gecikmeler yaşandı.

Almanya

Almanya’da geçen yıl mart ve nisan aylarındaki 35 gün boyunca meme kanseri testi için kimseye davetiye gitmezken, kanser teşhisleri nisan ayında geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 27 azaldı.

Bu ülkede salgının başlangıcında kanser hastalarının yüzde 46’sı biyopsi, ameliyat ve testlerinde gecikme yaşadığı şikayetinde bulundu.

İngiltere

Macmillian Kanserle Mücadele Kurumu, salgın yüzünden 1 milyon kanser hastanın tedavisinin aksadığı yönünde şikayette bulunduğunu rapor etti. Özellikle göğüs kanseri teşhisine yönelik taramalar önemli ölçüde aksarken, 986 bin kişi randevusunu ertelemek zorunda kaldı.

2021 yılı nisan ayı rakamlarına göre ülkede 4,6 milyon kişi kanser ameliyatı için sıra beklerken, bunlardan 400 bininin bir yıldan fazla süredir beklemede olduğu belirlendi. Ülkede son beş yıl içide teşhis konulmuş hastalar içinde göğüs kanserinden ölenlerin sayısı yüzde 9,6 oranında artış gösterdi.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.