kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
EURO
STERLIN
BITCOIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Pfizer/BioNTech aşısı kalp kası iltihaplanması yaptı

Pfizer/BioNTech aşısı kalp kası iltihaplanması yaptı
27.04.2021
0
A+
A-

İsrail’de ikinci doz Pfizer/BioNTech aşısını olanlardan 62’sinde kalp kası iltihaplanması (miyokardit) oluştu. Bu hastaların 2’si öldü. 60’ı hastaneye kaldırılıp kurtarıldı. Aşının uygulandığı Almanya’da da benzer 7 vaka görüldü. Almanya’da daha önce iki kişi, BioNTech aşısından kısa süre sonra ölmüştü.

Corona virüsü salgını aşılarla atlatılacak derken, hemen her aşıda bir başka problem çıkıyor. AstraZeneca’nın beyin zarı iltihaplanmasına neden olduğu iddialarının ardından, bu kez yeni teknoloji olan mRNA sistemi ile üretilen Pfizer/Biontech’te kriz patladı.

Ülkesinde herkese ilk doz aşıyı yapan İsrail’de ikinci doz aşılar yapılırken, bunu alan 5 milyon kişiden 62’sinde kalp kası iltihaplanması (miyokardit) tespit edildi. Bu kişilerin 60’ı hastaneye kaldırıldı ve tedavi edilmek zorunda kalındı. İkinci doz BioNTech olanlardan ikisi de bu rahatsızlıktan öldü.

ÖZELLİKLE GENÇLERİ VURUYOR

Kalp kası iltihaplanması olanların yaşı ise 30’un altında ve tamamı da erkek. Kalp kası rahatsızlığı, tehlikeli bir hastalık ve kalp hücrelerine zarar veriyor.

Almanya’da da, Pfizer/BioNTech ile aşılananların 7’sinde bu rahatsızlık görüldü. Almanya’daki hastalar ise 23 ile 89 yaş arasındaydı. Almanya’daki vakaların bir kısmının ikinci dozdan 4 gün sonra, bir kısmının ise aşılamadan birkaç saat önce geliştiği belirtiliyor.

BIONTECH: ÇIKMASI BEKLENMELİ

Konu Avrupa basınında manşetlere taşınırken, BioNTech’ten açıklama geldi. BioNTech yetkilileri, “Yan etkiler sürekli ve kapsamlı bir şekilde kontrol ediliyor. Genel nüfusla karşılaştırıldığında COVID-19 aşımızla, aşılamadan sonra daha yüksek miyokardit vakası insidansı gözlemlemedik. Aşı ile bir bağlantısı bulunmamıştır. Bu noktada, miyokarditin Pfizer / BNT COVID-19 aşısının kullanımıyla ilişkili bir risk olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur” açıklaması yaptı.

BioNTech, “aşıya bağlı olmayan ama yakından ilgili olan bazı hastalıkların, genel popülasyonla benzer sıklıkta aşılanmış kişilerde ortaya çıkması beklenmelidir” şeklindeki açıklamasıyla da kafaları bulandırdı.

Başta Avrupa olmak üzere, İsrail ve ABD’nin de kullandığı Pfizer/BioNTech aşısı, Türkiye’de de uygulanmaya başlamıştı. Almanya’da daha önce iki kişi BioNTech aşısı yaptırdıktan saatler sonra ölmüştü. Bunların ölüm nedenleri tam olarak açıklanamamıştı.

MİYOKARDİT HASTALIĞI NEDİR?

Kalp kası iltihaplanmasına bu ad veriliyor. Hastalık başlangıçta pek hissedilmez ama ilerledikçe çarpıntı ve nefes almakta zorluklar görülür. Çeşitli virüsler veya bakteriler de bu rahatsızlığa neden olabilir.

Aynı şekilde Covid-19’da bu rahatsızlığı tetikleyebiliyor ve virüs kann hücrelerine saldırırsa, doğrudan miyokardiyal hasara neden oluyor. Aktive edilmiş T hücreleri daha sonra enfekte olmuş miyositlere nüfuz ederse, miyokardit meydana gelebilir. İstatistiksel çalışmalara göre, Almanya’da her yıl klinikte ağır miyokarditli 3500 hasta tedavi ediliyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.