kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$64.242
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

İtalya Pfizer ve AstraZeneca aleyhine davaya hazırlanıyor

İtalya Pfizer ve AstraZeneca aleyhine davaya hazırlanıyor
25.01.2021
0
A+
A-

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio hafta sonunda yaptıkları açıklamalarda, aşı şirketleri Pfizer ile AstraZeneca’yı imzalanan sözleşmeleri ihlal etmekle suçladı.

Başbakan Conte, Facebook’a yazdığı mesajda “Teslimatlardaki yavaşlamalar ciddi sözleşme ihlali teşkil ediyor” dedi.

Conte, yaşanan aksaklıkların “İtalya ve diğer Avrupa ülkelerindeki insanların hayatlarına ve sosyo-ekonomik dokuya doğrudan etki ederek büyük zarara yol açtığını” söyledi.

Başbakan, sözleşmelere uyulmasını sağlamak için her türlü yasal yola başvuracaklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Di Maio da dün katıldığı bir televizyon programında “Pfizer ve AstraZeneca Avrupa ile yaptıkları sözleşmeye riayet etmiyorlar, dava açacağız” diye konuştu.

Pfizer’dan geçen hafta yapılan açıklamada, üretimi artırma amaçlı yeni düzenlemeler nedeniyle, Avrupa’ya tedariklerin geçici olarak yavaşlayacağı duyurulmuştu.

AstraZeneca da Cuma günü, Avrupa ülkelerine dağıtılacak ilk parti aşıların sayısının planlanandan az olacağını açıklamıştı.

AstraZeneca’nın İngiltere’deki Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği aşıların bu ay sonuna kadar Avrupa İlaç Ajansı’ndan onay alması bekleniyor.

Avrupa Birliği’nden bu onayı almış olan Pfizer-BioNTech aşıları ise İtalya’da 27 Aralık’tan bu yana uygulanıyor.

AŞI KAMPANYASINDA 4-8 HAFTA GECİKME

Başbakan Conte’nin açıklamasına göre İtalya yılın ilk çeyreğinde AstraZeneca’dan 8 milyon aşı almayı planlıyordu. Ancak gecikmeler nedeniyle bu sayının 3,4 milyona düşmesi riski ortaya çıktı.

Hükümetin Koronavirüs krizinin yönetimine atadığı özel komiser Domenico Arcuri de, Pfizer aşılarının teslimatındaki aksaklıklar nedeniyle İtalya’ya ulaşacak aşıların planlananın yüzde 29 altında olacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Pierpaolo Sileri, gecikmeler nedeniyle 80 yaş üstündekilerin aşılanmasına planlanandan ancak 4 hafta kadar sonra başlanabileceğini, genel nüfusun aşılanmasındaki gecikmenin ise 6-8 haftayı bulabileceğini söyledi.

ŞİŞELERDEKİ DOZ SAYISI 5’TEN 6’YA ÇIKTI

Öte yandan Pfizer aşılarıyla ilgili aksaklıkların, tedarik sorunu dışında bir boyutu daha bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Pfizer, Avrupa ülkeleriyle aşı sözleşmesini şişe sayısı üzerinden değil, doz sayısı üzerinden yapmıştı.

İlk başlarda her bir şişede 5 doz aşı olduğu hesaplansa da, özel bir şırınga türüyle her bir şişeden en az 6 doz aşı çıkarılabildiği belirlendi.

İtalyan basınındaki haberlere göre şişe başına doz sayısının arttığının görülmesi üzerine Pfizer, ülkelere yollayacağı şişe sayısını azalttı.

Wired İtalya sitesi bu nedenle hükümetin açıkladığı aşı sayısındaki “yüzde 29” azalmanın gerçeği yansıtmadığına, bu oranın yüzde 20’lik kısmının şişe-doz oranındaki değişiklikten kaynaklandığına dikkat çekti.

İtalyan basını ayrıca, aşı şişelerinden 6 doz aşı çıkarabilmek için gerekli şırıngaların bulunmasında güçlük yaşanmasının da sıkıntı yarattığını belirtti.

İtalya’da bugüne kadar çoğunluğu sağlık personeli olmak üzere yaklaşık 1.4 milyon kişiye aşı yapıldı. Her iki doz aşıyı olanların sayısı ise 104 bin.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre ülkede Koronavirüs vaka sayısı bir günde 11 bin 629 artarak 2 milyon 466 bin 813’e yükseldi.

Son bir günde 299 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle salgının başından bu yana ülkedeki toplam can kaybı 85 bin 461’e çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.