kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3212
EURO
35,0797
STERLIN
40,9740
BITCOIN
$71.290
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Avrupalı yardım kuruluşları, Yunanistan’ı şikayet etti

Avrupalı yardım kuruluşları, Yunanistan’ı şikayet etti
22.09.2020
0
A+
A-

Avrupalı yardım kuruluşları Oxfam ve WeMove Europe, iltica başvurusunda bulunan sığınmacılara karşı Avrupa Birliği (AB) hukukunu sistematik ihlal ettiği gerekçesiyle Yunanistan’ı AB Komisyonuna şikayet etti.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu OXFAM’dan yapılan açıklamada, başta Yunanistan’ın “zorla geri gönderme” gibi uygulamalarına işaret edilerek, sığınmacılara karşı uygulanan şiddet ve insan hakları ihlallerinin AB hukukuna aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

Açıklamada, AB Komisyonundan Yunanistan’ın ihlallerine karşı inceleme başlatmasının talep edildiği kaydedildi.

Yunanistan’ın iltica prosedürlerinde uygulaması gereken koruma önlemlerini aleni şekilde ihmal ettiğine ilişkin birçok delilin başvuru dosyasına eklendiği bildirilen açıklamada, Yunanistan’da yürürlüğe giren yeni iltica reformunun adil bir iltica sürecini sağlamasının imkansız olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, iltica başvurusu reddedilen sığınmacıların ret kararı ellerine geç ulaştırılarak ikinci başvuru hakkı için tanınan sürenin dolmasının sağlandığı ve bu sebeple sığınmacılara ikinci başvuru hakkının kullandırılmadığı ifade edildi.

“Komisyon Yunanistan’a karşı hukuki işlem başlatmalı”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Oxfam AB Bürosu Yöneticisi Marissa Ryan, “AB Komisyonu, Avrupa’da yaşayan her insanın temel haklara erişimini sağlamak ve korumak durumundadır.” ifadesini kullandı.

Ryan, Moria sığınmacı kampında çıkan yangının Avrupa’nın sığınmacı politikasındaki çöküşü gösterdiğini belirtti.

Oxfam ile Almanya merkezli WeMove Europe adına başvuruyu hazırlayan hukuk bürosu De Brauw’dan Mehmet Cihan Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “AB Komisyonundan talebimiz, Yunanistan’ın AB hukuku ve insan hakları ihlallerini incelemesi ve ihlallere son verilmemesi halinde durumu Avrupa Adalet Divanına taşımasıdır.” dedi.

Moria’daki yangın mülteci politikalarına ilişkin eleştirilere neden oldu

Yunanistan’ın en büyük sığınmacı kampı olan Midilli adasındaki Moria’da iki hafta önce çıkan yangın sonucu tüm kamp kullanılamaz hale gelmişti. Yangın neticesinde 12 bin sığınmacı açıkta kalarak tarlalar, ev ve sokaklarda uyumak zorunda kalmıştı.

Sığınmacıların bu görüntüleri yoğun tartışmalara ve AB’nin mülteci politikasıyla ilgili sert eleştirilere neden olmuştu. Sığınmacıların barınabilmesi için Moria’nın yerine Midilli’de geçici bir dev çadır kent kurulmuştu.

AB Komisyonu, Yunanistan’a karşı dava açabilir

AB’nin icra organı olan AB Komisyonu, üye ülkelerin AB hukukuna uyumunun denetiminden de sorumlu.

Üye bir ülkenin AB hukukunu ihlal ettiği şüphesinin bulunduğu durumlarda Komisyon, ihlal prosedürü başlatma ve AB Adalet Divanında üye ülke hakkında dava açma yetkisine sahip.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.