kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5997
EURO
34,7830
STERLIN
40,5957
BITCOIN
$64.175
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Hakimleri görevden almanın önünü açan yasa tasarısı Polonya’yı karıştırdı

Hakimleri görevden almanın önünü açan yasa tasarısı Polonya’yı karıştırdı
20.12.2019
0
A+
A-

People deploy a giant national flag during a demonstration in front of Polish parliament against a judicial reform pushed by lawmakers of the ruling Law and Justice party PiS on December 18, 2019 in Warsaw. – Poland’s ruling conservative party has proposed a law to punish judges who question the government’s controversial judicial reforms, with the opposition calling the bid an “attempt to gag” critical magistrates. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP) (Photo by WOJTEK RADWANSKI/AFP via Getty Images)

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını öngören Brexit’in ardından bir Polonya da benzer bir süreci yaşayabilir. Hükümette yer alan Hukuk ve Adalet Partisi’nin hakimleri görevden almanın önünü açan yasa tasarısı ülkeyi kaosa sürükledi. Ülkede başlayan gösterilerin ardından açıklama yapan Yüksek Mahkeme ise, “Bu süreç Polonya’nın AB’den ayrılmasına kadar gidecek” dedi.

AB’DEN KOPUŞUN SİNYALİNİ VEREN İKİNCİ ÜLKE

Polonya’da hükümette yer alan Hukuk ve Adalet Partisi’nin hakimleri görevden almanın önünü açan yasa tasarısı ülkeyi kaosa sürükledi. Yüksek Mahkeme, “Milliyetçi yönetimin planları yüzünden Polonya Avrupa Birliği’nden ayrılabilir” açıklamasıyla, İngiltere’nin ardından AB’den kopuşun sinyalini veren ikinci ülke oldu.

Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin yargı reformlarını sorgulayan ve eleştiren yargıçların görevden alınmasını öngören yasa tasarısı ile ilgili tartışmalar dinmek bilmiyor. Hukuk ve Adalet Partisi’nin meclise sunduğu yasa tasarısına tepki gösteren Yüksek Mahkeme’den bugün flaş bir açıklama geldi.

“POLONYA’NIN AB’DEN AYRILMASINA KADAR GELECEK”

Hükümetin, yolsuzlukla mücadele için gerekli olduğunu iddia ettiği reformlarla ilgili açıklama yapan Yüksek Mahkeme, “Polonya yasaları ile AB yasaları arasında yaşanan farklar AB ile yapılan anlaşmaları ihlal edecek ve uzun vadede Polonya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasına kadar gidecek” duyurusunu yaptı.

2015 yılından beri Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) eleştiren Avrupa Birliği olayla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılacağını açıkladı.

YÜKSEK MAHKEME BAŞKANI GÖREVİ BIRAKACAK

Muhalifler, yasa tasarısı sonrasında Yüksek Mahkeme’nin başındaki ismin hükümete yakın kişilerden seçileceğini öne sürdü. Halen Yüksek Mahkeme’nin başında olan Malgorzata Gersdorf, PiS’in zaferinden önce göreve atanmıştı. PiS’i her fırsatta eleştiren Gersdorf’un Nisan ayında görevi bırakması bekleniyor.

AB’DEN EN ÇOK FON ALAN ÜLKE

Polonya ile birlikte Macaristan’ın da yargıyı ve medyaya baskı uygulaması Avrupa Komisyonu’nun dikkatini çekmişti. Avrupa Komisyonu soruşturma sonucunda iki ülkenin de AB’de oy hakkının alınabileceğini duyurmuştu.

2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılan Polonya, özellikle tarım ve altyapı projelerinde AB’nin fonlarını en çok alan ülke konumundaydı. Avrupa Birliği içerisinden bir ülkeyi atmak gibi bir mekanizma yok. Avrupa Birliği tarihi içerisinde sadece Birleşik Krallık bloktan ayrılmaya karar verdi. 2016 yılında gerçekleşen referandum ile Britanya ülkeden ayrılmaya karar verirken bu süreç halen devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.