Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında ‘Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması’ Ankara’da gerçekleştirilen bir törenle imzalandı. Anlaşmayı AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzaladılar. İmza törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki dönemde Türk vatandaşlarına en kısa sürede vize muafiyeti sağlayacaklarına inandıkları geri kabul anlaşmasının uygulanmasına ilişkin sürecin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Türkiye ve AB arasında yeni bir sürecin başladığına işaret eden Başbakan Erdoğan, vizelerin kalkması nedeniyle hiçbir olumsuzluk yaşanmayacağını tam tersine vizeler kalktığında iş adamları, sanatçılar, sporcular, sivil toplum örgütü mensuplarının Avrupa’ya daha rahat seyahat edeceklerini ve bunun AB’ye çok önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Başbakan “Yük olmaya değil yük almaya gidiyoruz” dedi.
Süreç çerçevesinde, AB ülkelerine seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarına ilk etapta vize ücretlerinin düşürülmesi ve daha az evrak istenmesi gibi kolaylıklar getirilmesi, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde 3,5 yıl sonra vizesiz seyahatin olanaklı kılınması taahhüt ediliyor. Ancak anlaşmaya karşı çıkan kesimlere göre ise geçiş güzergahı olarak Türkiye’yi kullanan üçüncü ülke vatandaşlarının iadesine yol açacak mutabakat önemli bir sorun oluşturuyor. Türkiye’nin, Avrupa’ya geçmek isteyen ve Afrika, Ortadoğu gibi bölgelerden gelen üçüncü ülke vatandaşlarının iadesine ilişkin, geldikleri ülkelerle anlaşma yapmadığına dikkat çeken muhalefet, Türkiye’nin binlerce kaçağı barındırmak zorunda kalacağı uyarısında bulunuyor. Türkiye’nin altyapısının böyle bir yükü kaldırmaya hazır olmadığını savunan bu çevrelere göre, halen Türkiye’de 800 bin civarında savaştan kaçmış Suriyeli göçmene ek olarak gelecek yeni bir göç dalgası ciddi sorunlara yol açacak.
HOME OFFİCE ‘VİZE MUAFİYETİ BİZİ BAĞLAMAZ’
İngiltere İçişleri Bakanlığı Home Office, Londra Gazete’nin başvurusu üzerine yaptığı açıklamada anlaşmanın İngiltere’yi bağlamayacağını duyurdu. Geri Kabul Anlaşması’nı desteklediklerini belirten Home Office sözcüsü, “ Ülke olarak Schengen kapsamında değiliz, dahil olmaya da niyetimiz yok. Türkiye’ye uygulanabilecek vize muafiyetleri, halen uyguladığımız vize rejimini değiştirmez” dedi.
Buna karşın Bakanlık sözcüsü, İngiltere’nin geri kabul anlaşması ile İngiltere’ye kaçak göçmen trafiğinin bir ölçü de olsa azalacağını umut ettiklerini ifade etti.