Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi geçtiğimiz Salı günü “Yurtdışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakları” konulu bir konferans düzenledi.
Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi geçtiğimiz Salı günü “Yurtdışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakları” konulu bir konferans düzenledi.
Güney Londra’nın Catford semtinde bulunan St Laurence Centre’da gerçekleştirilen konferansın konuşmacısı 21 yıldır Lefkoşa Haydarpaşa Ticaret Lisesinde muhasebe, Anayasa ve İş Hukuku dersleri veren Osman Kasapoğlu oldu.
Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkan Yardımcısı Leyla Kemal yaptığı açılış konuşmasında “iki yılı aşkın bir süredir konsey olarak, Kıbrıs Türk diasporasının seçme ve seçilme haklarının kazanımı için girişimlerde bulunmaktayız. Hepinizin bildiği gibi, yüzbinlerce Kıbrıslı Türk çeşitli nedenlerle kendi topraklarından göç etmek zorunda kalmış ve globalleşmenin de etkisiyle birçok farklı ülkenin vatandaşları haline gelmişlerdir. Fakat inanıyoruz ki seçme ve seçilme hakkı tıpkı Kıbrıs’ta yaşamakta olan KKTC vatandaşları gibi, bizlerin de hakkıdır ve hiçbir şekilde şartlılık ilkesine dayandırılamaz” diye konuştu.
Leyla kemal “bizler konsey olarak, bu çalışmalardan en faydalı sonucu alabilmek için bu konuda gerekli bilgi ve donanıma sahip kişilerden oluşan Konsey Yurtdışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi’ni kurduk” diye sözlerine ekledi.
YURTDIŞINDA OY KULLANMA ANAYASAYA UYGUNDUR
Osman Kasapoğlu yaptığı çalışmaların amacının, yurtdışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkına sahip olması yönünde olduğunu ifade etti.
Kasapoğlu “yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın talep ettikleri bu hakları tamamen anayasaya uygundur. Anayasamızdaki bazı maddeleri okuyup yorumladığımızda bize seçme ve seçilme haklarının olduğunu gösteriyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler kararlarını ve Avrupa Birliği’nin ABAT kararlarını okuduğumuzda da, Avrupa’da yaşayan siz Kıbrıslı Türklerin bu haklara sahip olduğu kanısına varabiliyoruz” diye konuştu.
Seçme ve seçilme hakkının emsal teşkil etmesi açısından kendileriyle aynı konumda olan başka ülkelerin varlığını araştırdığını da ifade eden Osman Kasapoğlu “bize örnek olarak en yakın İtalya ve Estonya modelini gördük. Bu iki ülkenin yurtdışındaki seçmenlerine tanıdıkları hakları KKTC kanunlarına uyarlayabilirsek, bu dünyada hem bir ilk olacak hem de ülkemiz seçmenlerinden dolayı daha çok kazanacak. Kaybedilecek bir şey yoktur burada” dedi.
5 MİLLETKVEKİLİ YURTDIŞINDAN OLMALI
Mevcut olan anayasada 50 milletvekilinden oluşan KKTC Meclisi’nin 55 kişiden oluşması gerektiğini ve bu beş milletvekilinin de dünyanın farklı ülkelerinde yoğun olarak yaşayan Kıbrıslı Türklerden seçilmesi gerektiğini savundu.
Başta Türkiye ve İngiltere’den sonra en yoğun Kıbrıslı Türk nüfusun Avustralya’da yaşadığını dile getiren Kasapoğlu “Belçika, İtalya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan, Bahreyn gibi toplam 18 farklı ülkede Kıbrıslı Türk nüfusu yaşamamasına rağmen buralarda temsilciliklerimiz var. Ama yaklaşık 70 bin vatandaşımızın yaşadığı Avustralya’da temsilciliğimizin olmaması akıl almaz bir durumdur” dedi.
Ayrıca Osman Kasapoğlu, kanunlara uyma zorunluluğu olan, vergi ödeme ve askerlik görevlerini yerine getiren her KKTC vatandaşın yurtdışından oy kullanma hakkına sahip olduğunu, Türkiye ve İngiltere’den ikişer ve Avustralya’dan da bir milletvekili çıkartarak mecliste temsil edilmeleri gerektiğinin de altını çizdi.
Bazı işadamı ve dernek temsilcilerinin katıldığı konferansta daha sonra soru cevap bölümüne geçilerek İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin düşüncelerine yer verildi.