Zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere Başbakanı Theresa May’in talep ettiği Brexit’in 30 Haziran’a kadar ertelenmesi talebinin kabul görmediğini belirtse de sürecin ertelenmesi için iki tarihli seçenekler sundu.
Başbakan Theresa May’in önündeki bir diğer seçenek ise İngiltere Parlamentosu’nun anlaşmayı onaylamaması halinde Brexit sürecini başlatan Avrupa müktesebatının 50. maddesini işetme kararını tek taraflı olarak feshetmek. Ancak May bu seçeneğin gündemde olmadığını, hükümetin Haziran 2016’da düzenlenen referandumun sonuçlarına saygı duyacağını söylüyor.
Avrupa liderler zirvesinden çıkan kararda ayrıca İngiltere ile AB arasında varılan Brexit anlaşmasının yeniden görüşmeye açılamayacağı bildirildi.
May’in hazırladığı taslak anlaşmada, serbest dolaşımın sona ermesi, AB ile İngiltere arasında “tek gümrük bölgesinin” kurulması ve İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından 21 aylık bir geçiş sürecine geçilmesi öngörülüyor. Brexit anlaşması, İngiltere Parlamentosu tarafından iki kez reddedildi.
Dün akşam Brüksel’de geç saatlere kadar devam eden toplantıların ardından basının karşısına çıkan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, 12 Nisan tarihine kadar tüm seçeneklerin hâlâ masada olduğunu ifade etti.
Tusk, İngiltere hükümetinin önündeki seçenekleri şöyle sıraladı:
Zirve boyunca yapılan görüşmelerde atmosferin ‘beklediğinden daha iyi olduğunu’ söyleyen Tusk, liderlerin görüşmelere bu kez çok daha gerçekçi bir şekilde yaklaştığını ifade etti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Theresa May’in yeniden müzakere ettiği ancak geçen hafta İngiltere Parlamentosu’nda bir kez daha reddedilen anlaşma metnindeki yasal bağlayıcılığı olan yeni eklemelerin liderler tarafından da onaylandığını söyledi ve “Verebileceğimiz başka bir şey kalmadı” dedi.