Son bir kaç yıldır görünme durumları giderek artan, hemen hemen her yıl Temmuz ayı sonu ile Ağustos ayı başı gibi gözlemlenen “Uçan Karıncalar” yine İngiltere’de kendini göstermeye başladı.
Son bir kaç yıldır görünme durumları giderek artan, hemen hemen her yıl Temmuz ayı sonu ile Ağustos ayı başı gibi gözlemlenen “Uçan Karıncalar” yine İngiltere’de kendini göstermeye başladı.
Özellikle bu günlerde Londra’da piknik planı yapıyorsanız bize kalırsa tekrar düşünmenizde fayda var. Çünkü bir anda uçan karınca sürüsünün hücumuna uğrayabilir, o keyifle yapmayı hayal ettiğiniz pikniğinizi bir çileye dönüştürebilirsiniz.
Uçan karıncaların bir anda ortaya çıkması çoğu böcek fobisi olan insanı korkutsa da aslında bir ekolojik sistemin parçası olduğunu unutmamak lazım. Yani bu karıncalar durup dururken kanatlanıp uçmuyorlar.
Güneşli günlerde sayılarının daha da fazla olduğu gözlemlenen bu canlılar, yağmur yağacağı günlerde ise yuvalarından pek çıkmıyor.
Geçtiğimiz yıllarda her yıl aynı dönemlerde olması sebebiyle sosyal medya da ‘Ulusal Uçan Karınca Günü’ olarak kabul edilsin şeklinde yorumlara neden olan bu doğa olayının neden kaynaklandığını sizler için araştırdık.
Uçan karıncalar tehlikeli mi?
Aslında teknik olarak normal bir karıncanın özellikleri ile aynı özellikleri taşısa da büyük olmaları biraz daha güçlü oldukları söylenebilir. Herhangi bir zehir taşımayan bu canlıların size verebilecekleri en büyük zarar ısırmaları olacaktır diyebiliriz.
Karıncalar neden uçmaya başlıyor?
Erkek ve dişi karıncaların kanatları filizlenir ve gelişimini tamamladıktan sonra birbirleriyle eşleşecek diğer kolonilerden eşler arayan karıncalar “evlilik uçuşu” ile yuvalarından çıkarlar.
İngiltere Biyoloji Derneğine göre, bu uçuş karınca türlerinin çoğalmasında önemli bir evredir. Uçuş sırasında, bakire kraliçeler erkeklerle çiftleşir ve sonra yeni bir koloni başlatmak için karaya dönerler.
Bahçesinde karşılaştığınız kara karıncaların neredeyse hepsi bahçe türüdür, yani Lasius Niger’dır. Yuvalarında tek bir kraliçe ve yaklaşık 5.000 işçi vardır ancak bu sayı 15.000’e kadar çıkabilir.
Yılın çoğunda gördüğünüz karıncalar, koloni için yiyecek toplayan işçilerdir. İşçiler dişidir ve yaklaşık bir ay yetişkin olarak hayatta kalacaklardır. Yılda bir kez gördüğünüz uçan karıncalar ise erkekler ve genç kraliçelerdir.
Kraliçe karınca 10 yıldan fazla yaşayabilir ve yaşamlarının çoğunu yuvalarında geçirir. Ancak bu dönemde yeni kraliçeler yuvalarından ayrılıp kendi kolonisini kurmak için uçmaya başlar.
Karıncalar uçuş sırasında eşleşir, bu nedenle erkekler ve genç kraliçelerin her ikisinin de kanatları vardır. Uçan karıncalara dikkatlice bakarsanız bazılarının daha büyük olduğunu göreceksiniz işte bunlar kraliçe karıncalar.