kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3605
EURO
34,9640
STERLIN
40,9507
BITCOIN
$70.800
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiltere’yi ‘Uçan Karıncalar’ bastı

Son bir kaç yıldır görünme durumları giderek artan, hemen hemen her yıl Temmuz ayı sonu ile Ağustos ayı başı gibi gözlemlenen “Uçan Karıncalar” yine İngiltere’de kendini göstermeye başladı.

İngiltere’yi ‘Uçan Karıncalar’ bastı
18.07.2017
0
A+
A-

Son bir kaç yıldır görünme durumları giderek artan, hemen hemen her yıl Temmuz ayı sonu ile Ağustos ayı başı gibi gözlemlenen “Uçan Karıncalar” yine İngiltere’de kendini göstermeye başladı.

Özellikle bu günlerde Londra’da piknik planı yapıyorsanız bize kalırsa tekrar düşünmenizde fayda var. Çünkü bir anda uçan karınca sürüsünün hücumuna uğrayabilir, o keyifle yapmayı hayal ettiğiniz pikniğinizi bir çileye dönüştürebilirsiniz.

Uçan karıncaların bir anda ortaya çıkması çoğu böcek fobisi olan insanı korkutsa da aslında bir ekolojik sistemin parçası olduğunu unutmamak lazım. Yani bu karıncalar durup dururken kanatlanıp uçmuyorlar.

Güneşli günlerde sayılarının daha da fazla olduğu gözlemlenen bu canlılar, yağmur yağacağı günlerde ise yuvalarından pek çıkmıyor.

Geçtiğimiz yıllarda her yıl aynı dönemlerde olması sebebiyle sosyal medya da ‘Ulusal Uçan Karınca Günü’ olarak kabul edilsin şeklinde yorumlara neden olan bu doğa olayının neden kaynaklandığını sizler için araştırdık.

 

Uçan karıncalar tehlikeli mi?

Aslında teknik olarak normal bir karıncanın özellikleri ile aynı özellikleri taşısa da büyük olmaları biraz daha güçlü oldukları söylenebilir. Herhangi bir zehir taşımayan bu canlıların size verebilecekleri en büyük zarar ısırmaları olacaktır diyebiliriz.

Karıncalar neden uçmaya başlıyor?

Erkek ve dişi karıncaların kanatları filizlenir ve gelişimini tamamladıktan sonra birbirleriyle eşleşecek diğer kolonilerden eşler arayan karıncalar “evlilik uçuşu” ile yuvalarından çıkarlar.

İngiltere Biyoloji Derneğine göre, bu uçuş karınca türlerinin çoğalmasında önemli bir evredir. Uçuş sırasında, bakire kraliçeler erkeklerle çiftleşir ve sonra yeni bir koloni başlatmak için karaya dönerler.

Bahçesinde karşılaştığınız kara karıncaların neredeyse hepsi bahçe türüdür, yani Lasius Niger’dır. Yuvalarında tek bir kraliçe ve yaklaşık 5.000 işçi vardır ancak bu sayı 15.000’e kadar çıkabilir.

Yılın çoğunda gördüğünüz karıncalar, koloni için yiyecek toplayan işçilerdir. İşçiler dişidir ve yaklaşık bir ay yetişkin olarak hayatta kalacaklardır. Yılda bir kez gördüğünüz uçan karıncalar ise erkekler ve genç kraliçelerdir.

 

 

Kraliçe karınca 10 yıldan fazla yaşayabilir ve yaşamlarının çoğunu yuvalarında geçirir. Ancak bu dönemde yeni kraliçeler yuvalarından ayrılıp kendi kolonisini kurmak için uçmaya başlar.

Karıncalar uçuş sırasında eşleşir, bu nedenle erkekler ve genç kraliçelerin her ikisinin de kanatları vardır.  Uçan karıncalara dikkatlice bakarsanız bazılarının daha büyük olduğunu göreceksiniz işte bunlar kraliçe karıncalar.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.