Site icon Londra Gazete

Yaz diyeti yapmadan zayıflamanın 5 yolu

Slim young woman drinking water after training

1- Su içmeyi ihmal etmeyin

En önemlisi vücudun ihtiyacı kadar suyu gün içinde tüketmektir. Yazın aşırı terleme nedeniyle su ihtiyacı artar. Su yerine asitli içecekleri tercih etmek, su ihtiyacını karşılamaz. Vücudun su kısmına önem verilmezse yağ miktarı artabilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu su sağlanmazsa, onun yerini yağ hücreleri doldurur. Bunu önlemek için günde 2-3 litre su içmek gerekir.

2- Düzenli egzersiz yapın

Zayıflamanın en sağlıklı yollarından biri de düzenli egzersiz yapmaktır. Eğer uzun yürüyüşlere veya spor salonuna gidilemiyorsa günlük egzersiz haritası çıkarılması önerilir. Örneğin; sabahları arabanızı uzağa park edip işyerinize yürüyebilir ya da otobüsten bir durak önce inebilirsiniz. Markete arabayla gitmek yerine, yürümeyi tercih etmeli veya alışverişi tek seferde yapmak yerine azar azar yapılmalı, eve de yürüyerek dönülmelidir. Kısa mesafe de olsa, hareket hem genel sağlığınızı sürdürmeye hem de kilo vermenize yardımcı olur.Özellikle sabahları uyanınca yapılan kültürfizik hareketleri metabolizmayı hızlandırmaktadır.

3- Padişah, vezir, dilenci menüsü uygulayın

Karpuzdan kiraza birbirinden tatlı yaz yiyeceklerini şiddetle reddederek zayıf kalmaya çalışmak doğru değildir. Kilo vermek adına aç kalmak, metabolizmayı yavaşlattığı için zayıflamak bir yana, bu durum kilo almanıza neden olur. Bu yüzden asla aç kalmamak gereklidir. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün atlanmamalıdır. Ara öğünlerde kalorisi düşük kuru meyve, az miktarda kuru yemiş, yoğurt ya da süt tercih edilebilir. Çünkü minik atıştırmalar metabolizmayı hızlandırır ve ana yemeklere aç başlamayı engeller. Ancak yemeklerin öğünü kadar, miktarı da önemlidir. Şu söz size öğünlerle ilgili fikir verebilir; “Kahvaltıyı padişah, öğlen yemeğini vezir, akşam yemeğini de dilenci gibi yiyin!”

4- Besin gruplarına adil davranın

Hızlı kilo verdireceği iddia edilen ‘yalnızca protein’ veya ‘yalnızca sebze’ gibi zayıflama formüllerine itibar edilmemesi gerekir. Zayıflamak için sürekli aynı tip besinleri tüketmek çok sağlıksız sonuçlar doğurabilir. Her besin grubundan eşit olarak alınması gerektiği unutulmamalıdır. Yani besin gruplarına karşı adil davranmak gerekir. Günlük öğünün mutlaka; et, balık ile tavuk gibi protein grubu, süt ve süt ürünleri, tahıl grubu ve sebze-meyveyi yani 4 besin grubunu içermesi gerekir.

Tüm bunların dışında, tabi ki vejetaryen ve vegan beslenme çeşidi özeldir. Bu şekilde beslenme biçimini seçen kişiler özellikle gıda tercihinde daha hassas olmakta bitki, sebze, meyve ve tahıl temelli beslenmektedir. Tüm beslenme şekillerinde, günlük öğünlerin, vücudun ihtiyacı olan gıdalara göre belirlenmesi önemlidir.

5- Basit sekerler out, kompleks sekerler in

Zayıflamak için beyaz ekmeğin davetkar kokusuna hayır demeyi öğrenmek gerekir. Diyetisyenler beyaz ekmek, bal, pirinç gibi basit şekerler ve karbonhidratlar yerine glisemik indeksi düşük, kompleks karbonhidratlarla beslenmenin tokluk süresini uzatacağını, dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olacağını söylüyorlar. O nedenle karbonhidrat kaynağını değiştirmek önemlidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ya da çavdarlı ekmek, pirinç yerine bulgur, şeker yerine meyve tercih edilmelidir. Dolayısıyla “basit şekerler out, kompleks şekerler in” formülünü uygulamak zayıflamaya yardımcı olacaktır.

Exit mobile version