Ayrıntıları dün Alzheimer’s dergisinde yayınlanan yaklaşım, sahiplerine yaşlı köpeklerinin bakımını yönetmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, Alzheimer hastalığı için bir insan modeli olarak köpeklerle çalışmak için de iyi bir ilk adım olabilir.
ABD, Kuzey Carolina Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, bir dizi testin bilişsel işlev bozukluğu sendromundan mustarip olduğundan şüphelenilen köpeklerdeki değişiklikleri ölçebildiğini tespit etti. Ayrıntıları dün Alzheimer’s dergisinde yayınlanan yaklaşım, sahiplerine yaşlı köpeklerinin bakımını yönetmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, Alzheimer hastalığı için bir insan modeli olarak köpeklerle çalışmak için de iyi bir ilk adım olabilir.
Köpek bilişsel iş0lev bozukluğu sendromu (CCDS), bilişsel düşüşün, beyin dokusunun ilerleyici bir dejenerasyonu olan kortikal atrofinin yanı sıra amiloid plaklarının gelişimi ile ilişkili olması bakımından insanlarda Alzheimer hastalığına benzer. Geleneksel olarak, köpek sahiplerinin veteriner tarafından tutulan bir ankete verdiği yanıtlarla teşhis edilir.
North Carolina Eyalet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü’nden Natasha Olby, çalışmanın detaylarının yayınlandığı üniversitenin web sitesindeki raporda şunları söyledi: “Bu cevaplar doğru bir teşhise yol açmayabilir. Çünkü teşhis edilmemiş bir enfeksiyon veya bir beyin tümörü gibi sahibinin bilişsel gerileme olarak görebileceği başka sebepler de olabilir”.
Olby ve yardımcı kıdemli yazar ve NC State’de davranışsal tıp yardımcı doçenti Margaret Gruen, köpeklerin bilişsel işlev bozukluğu sendromundan nasıl muzdarip olduğuna dair daha eksiksiz bir tablo elde etmek için birden fazla aracı birleştirerek bilişsel işlevin köpeklerde doğru bir şekilde ölçülüp ölçülemeyeceğini belirlemek istiyor.
Bu amaçla, araştırmacılar, tümü daha büyük yaş grubunda olan ancak genel olarak sağlık durumları iyi farklı cins ve boyutlardaki 15 ırktan 39 köpeği incelemeye aldılar.
Köpekler, fiziksel ve ortopedik muayenelerin yanı sıra, nöronal ölümün göstergesi olan bir kan testini içeren laboratuvar çalışmasından geçti. Sahipleri, yaygın olarak kullanılan iki teşhis anketini doldurdu ve ardından köpekler, yürütücü işlev, hafıza ve dikkati değerlendirmek için tasarlanmış bir dizi bilişsel teste katıldı.
Ekip, bilişsel test sonuçlarının ve kan testi sonuçlarının anket sonuçlarıyla iyi bir şekilde ilişkili olduğunu buldu ve bu onlara yaşlı köpeklerde bilişsel gerilemeyi belirlemek için çok boyutlu bir yaklaşımın kullanılabileceğini düşündürdü.
Olby “Köpek bilişsel işlev bozukluğu sendromunu (CCDS) klinik olarak güvenli ve alakalı bir şekilde teşhis edebilmek ve ölçebilmek, insanlarda Alzheimer hastalığı için bir model olarak köpeklerle çalışabilmek için güzel bir ilk adım. Alzheimer hastalığının mevcut modellerinin çoğu – örneğin kemirgenlerdeki modeller – fizyolojik değişiklikleri anlamak için iyi, ancak tedavileri test etmek için yeterli değil.”