Ramazan ayında oruç tutarken işyerinde üretkenliğinizi nasıl koruyacağınızı anlatan birkaç yazı bulabilirsiniz, ancak bu yazı, sadece üretken kalmanız için değil, zinde ve sağlıklı kalmanız için de size rehberlik etmeyi amaçlıyor.
Oruç tutarken işe nasıl odaklanacağınızı düşünüyorsanız, aşağıda vereceğimiz ipuçları tüm gününüzü yönetmenize ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır.
Sahur, Ramazan’da günün en önemli öğünüdür. Bu yüzden sahuru kaçırmamanız önemlidir. Aksi takdirde, yeterli enerjiyi alamadığınız için çalışırken gününüzü yönetmek son derece zor olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre, çalışanların %57’si Ramazan’da verimliliklerinin etkilenmediğini söylüyor. Sahuru atlamamak, muhtemelen verimlilik üzerindeki pozitif etkide en büyük paya sahiptir.
Oruç tutmadığınız saatlerde yemek için sağlıklı seçenekler tercih edin ve aşağıdaki önerileri dikkate alın:
Dengeli bir yeme içme döngüsü, gün boyunca sağlığınızı ve enerji seviyenizi korumanıza yardımcı olur.
Açlık, susuzluk ve yorgunluk, dikkatin dağılmasına neden olduğu için Ramazan ayı boyunca işe konsantre olmak profesyoneller için çok daha zordur. Bu yüzden zamanınızı ve enerjinizi işinize odaklamak ve işleri gecikmeden bitirmek için ofiste yapacağınız işleri önceden planlayın. Bu, Ramazan ayı boyunca sağlıklı bir iş-yaşam dengesini kurmanıza yardımcı olacaktır.
Genel bir planlama yapmak, Ramazan ayı boyunca tüm gününüzü en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olur. Planlama yapmak, sağlığınıza aşırı yük bindirmeden daha kısa sürede daha çok iş yapmanıza olanak tanır.
Ek olarak, evdeki işleri tüm aile üyeleri ile arasında paylaştırmak, iftar saatine kadar kolayca zaman geçirmenize ve aile üyeleri ile aranızdaki bağları güçlendirmenize olanak tanır.
Günlük rutin görevlerin listesi hazırlayarak çok önemli ve hemen ilgilenilmesi gereken işleri belirleyin. Sabah saatlerinde enerji seviyeniz zirvede olacağı için önce daha fazla enerji gerektiren yüksek öncelikli görevleri üstlenin ve tamamlayın.
Erken kalkabilmek ve sahurda özellikle yemeğin üstüne hemen yatmamak için de gece erken yatarak yeterince dinlenmeye özen gösterin. Sahurda yiyeceğiniz sağlıklı ve doyurucu bir yemek, sabahlarınızı enerjik hale getirir ve daha çok göreve odaklanmanızı sağlar.
Ayrıca yapılan araştırmalara göre, Ramazan ayı özellikle sonbahar ya da kış aylarına denk geliyorsa, çalışanların %22’si daha enerjik ve üretken olduklarını dile getiriyor.
İşiniz, müşterilerinizle ofis dışında buluşmanızı gerektirebilir. Bu yüzden Ramazan ayı süresince bu tür toplantıları dikkatli ve akıllıca planlamanız gerekir. Enerjinizi çok harcamamak adına eğer mümkünse, müşteri toplantıları iş gününün ilk yarısında yapabilir ya da Zoom gibi uygulamalar üzerinden toplantılarınızı planlayabilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre, çalışanların %39’u iftardan sonra çalışmaya devam ediyor. İsterseniz siz de toplantılarınızı daha enerjik hissedeceğini iftar sonrasına da bırakabilirsiniz.
Ramazan süresince açlık ve yorgunluk gün geçtikçe üretkenliğinizi olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden her bir saatte beş dakikalık hızlı bir mola vermeniz önerilir. Molalarınızda yüzünüzü birkaç kez yıkayabilirsiniz, bu bir süreliğine taze ve rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.
Bu ipuçlarının Ramazan ayı boyunca işyerinde üretkenliğinizi korumanıza yardımcı olacağını umuyoruz.
Sahurda alınan yüksek enerjili besinler sayesinde işyerinde üretkenliğiniz çok etkilemese de, iftar saatine doğru bu enerji yerini yavaş yavaş yorgunluk ve açlığa bırakabilir. İftar, enerji seviyelerinin tekrar yenileneceği zamandır. Bu nedenle meyve ve sebzeler, pirinç ve alternatiflerinin yanı sıra et ve süt ürünleri dahil, tüm ana gıda gruplarından gıdalar tüketmek için her türlü çaba gösterilmelidir.
Health Promotion Board (HPB), günde 2 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve önerir. Bu yüzden hem sahurda hem de iftarda 1 porsiyon meyve ve 1 porsiyon sebze yediğinizden emin olun.
Geleneksel olarak Ramazan ayında orucun açılmasını sembolize etmek için iftarın başlangıcında hurma yenir. Hurma, mükemmel bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra potasyum açısından da zengindir, kasların ve sinirlerin iyi çalışmasına yardımcı olur. Ancak şeker oranı yüksek olduğu için fazla tüketmeniz önerilmez.
Kepekli ekmek, esmer pirinç veya tam tahıllı ürünler vücuda enerji, lif ve mineral sağlayan karmaşık karbonhidratlardır. Hızlı yanan şekerli yiyecekler ve tatlılarla karşılaştırıldığında, daha istikrarlı ve sürdürülebilir enerji seviyeleri sağlar.
Yağsız et ve tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve az yağlı süt ürünleri gibi protein açısından zengin kaynaklar, bu gruba dahildir. Fakat bu alternatifleri tüketirken yemeklerinizi sağlıklı tutmak için yağ kullanımını sınırlamanız ve bunun yerine buharda, ızgarada veya fırında pişirme sağlamanız önerilir.
Özetle diyebiliriz ki, Ramazan’ı iyi beslenme alışkanlıkları geliştirmek için kullanmanız gerekir. Bu sayede orucunuz bittiğinde kendinizi daha sağlıklı hissedersiniz.