“Bölünmüş Başkentin `Hayalet Havaalanı” belgeseli, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türkler ve Rumların çoğunlukta olduğu bir gösterimle Türk Kıbrıslı Toplum Merkezi’nde Londralılar ile buluştu.
28 Ekim Cuma 2016 gününde gösterimi yapılan belgesele ilgi yoğun olurken, Rum ve Türk kesimlerden katılımcılar tarihin derinliklerine bir yolculuk gerçekleştirdi. AB tarafından desteklenen “Sivil Alan” projesinin katkılarıyla yapılan etkinlikte Kıbrıs sorunu, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs adasının tarihsel dönüşümleri ele alındı.
1974’te ki “Barış” harekatı sırasında iki toplum arasında büyük çatışmalara sahne olan Lefkoşa Uluslararası Havalimanı, 42 yıldır gördüğü BM tampon bölge görevini enkaz haliyle hala sürdürürken, toplumların anıları, hayalleri ve kültürel mirasları hala yaşamaya devam ediyor.
İki toplumun müzakereleri zor da olsa sürdürmesi ve geçtiğimiz günlerde Dünya Barış Gününde havalimanının içler acısı halinin medyaya gösterilmesi bir umut olarak yansıtıldı.
2015 yılında yapılan belgeselde, 1974’ten bu yana Birleşmiş Milletler Barış Gücü kontrolünde kapalı duran ve hayaleti andıran Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın hikayesi anlatılıyor. Dönemin havaalanı çalışanlarıyla yapılan röportajlara yer verilen belgeselde çok değerli arşiv görüntüleri de var. Havaalanının bugünkü halini yansıtan görüntüler ve alanda yapılan mülakatların yanı sıra, 20 Temmuz 1974’te sabaha karşı yapılan son uçuşun hikayesi de birinci ağızdan anlatılıyor. Gösterim sonrası katılımcıların sorularını cevaplayan yönetmen Sami Özsulu, Londra’da bulunan toplumun ilgisinden çok memnun olduğunu belirtti.
“Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı”, Kıbrıs Türk ve Rum ticaret odalarının işbirliğinde 2015 Eylül ayında da Brüksel’de, Avrupa Parlamentosu’nda da gösterilmişti.