Site icon Londra Gazete

‘World Wide Web’ 30 yaşına girdi

World Wide Web bir başka deyişle Dünyayı Saran Ağ (WWW) yıllardır hayatımızın içinde. 20 Aralık 1990’da yayınlanan site, dünya genelinde 1991 yılı içerisinde açıldı Pek çok alışkanlığımızı kökünden değiştiren internetin bugünkü halini almasında imzası olan Tim Berners-Lee dijital dünyanın şekillenmesinde önemli role sahip birkaç kişiden biri.

‘http://www…’ şeklinde başlayan site adreslerin mucidi olduğundan kimi zaman ‘internetin isim babası’ olarak da anılan İngiliz bilim insanı Tim Berners-Lee, 8 Haziran 1955’te İngiltere’nin başkenti Londra’da dünyaya geldi.

Bilişimci bir anne babanın çocuğu olması sayesinde teknoloji ile erken yaşta tanıştı. Çocukluk yıllarında ebeveynleri Ferranti Mark 1 isimli bir model üzerinde çalışıyordu. Başarı ile sonuçlanana proje sonrası Ferranti Mark 1 üretilmiş ilk ticari bilgisayar modeli olarak tarihe geçti.

Liseden mezun olduktan sonra ebeveynlerinin izinde giderek 1973 – 1976 yılları arasında Oxford The Queen’s College’de Fizik eğitimi aldı. İlk bilgisayar modelini de bu yıllarda yaptı. Bu modeli eski bir televizyon setini bilgisayara dönüştürerek oluşturmuştu.

Mezun olduktan sonra bir süre telekomünikasyon şirketlerinde mühendis olarak çalıştı. 1980 yılına gelindiğinde onun adını duymamıza vesile olacak bir kariyer değişikliğine imza attı. Haziran 1980’den Aralık 1980’e kadar Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) bir şirkette görev aldı.

Burada yaptığı işin bir parçası olmamasına rağmen araştırmacıların aralarında bilgi paylaşımı ve güncellemelerini kolaylaştırma amacıyla  hiper metin kavramına dayalı bir proje geliştirmeyi önerdi. Bu proje kapsamında ‘ENQUIRE’ adında WWW’nun da temellerini oluşturan bir prototip sistem geliştirdi.

Cenevre’deki geçirdiği  zaman ona bilgisayar ağı hakkında tecrübeler sağladı. 4 yıl sonra CERN’e  geri döndüğünde ‘WWW’ fikri zihninde iyice olgunlaşmış haldeydi. Ancak bu hayalinin gerçek olması için yaklaşık 5 yıl sabretmesi gerekecekti.

Exit mobile version