Aracın “çılgın” bir güce sahip olduğunu belirten Automobili Pininfarina şirketinin CEO’su Michael Perschke, bu otomobil ile yüksek performanslı elektrikli araba üretiminin mümkün olduğunun kanıtlandığını söylüyor. Cenevre Motor Fuarı’nda sergilenen araçlar arasında yer alan Rimac marka Concept Two otomobili ile Tesla’nın Roadster marka aracının akü teknolojisinin sınırlarını zorladığı vurgulanıyor.
İtalyan Automobili Pininfarina şirketi üretti
İtalyan Automobili Pininfarina şirketi bir yıl önce kuruldu. Ancak şirketin sıfırdan başlamadığı, Ferrari ve Alfa Romeo otomobillerin tasarımını üretime taşıyan Pininfarina’nın yan kolu olduğu belirtiliyor.
Pininfarina’nın çoğunluk hissesini 2015’te dev Hint şirketi Mahindra Group satın almış ve araç tasarımını üretime taşımıştı. Tesla ise elektrikli otomobillerin hızlı ve modaya uygun olabileceğini ürünleriyle kanıtlamıştı. California merkezli şirket, son dönemlerdeki indirimli fiyat uygulaması ve satış stratejisi ile piyasadaki payını artırmayı başarmıştı. Mahindra Group başkanı Anand Mahindra ise Automobili Paninfarina’nın ürettiği lüks elektrikli otomobillerle koleksiyoncular için çekici hale getirmeyi amaçladıklarını belirtiyor.
Üstün özellik
Battista marka elektrikli otomobilin T-şeklindeki aküsü aracın ortasından ön koltukların arkasına doğru uzandığı için, tasarımcılara içten yanmalı motorlara kıyasla daha fazla alan yaratıyor. Petrolle çalışan arabalara kıyasla soğutma sorunu fazla olmadığı için yüksek performans araçlarda görülen geniş ızgaralar bu araçta bulunmuyor.
Şirketin başkanı Paolo Pininfarina “Bu güçte ve hızda ve sıfır karbon salınımlı bir araba tasarımı olağanüstü bir özellik” olarak değerlendiriyor. Şirket Battista dışında başka elektrikli araçlar da üretmeyi planlıyor. 2008’deki elektrikli araba üretme girişimi mali sıkıntılar nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Bu arabanın 5 saniyede 48 km hız yapması ve maksimum hız sınırının da 137 km olması hedeflenmişti.