kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,2052
EURO
36,6462
STERLIN
44,1839
BITCOIN
$93.220
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Salı Hafif yağmur
11°C
Çarşamba Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Perşembe Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

‘Türk şirketler döviz borçlarını ödeyebilecek mi?’ endişesi

İngiliz Financial Times gazetesinde, gelişen ülkelerin para birimlerinin Amerikan Doları karşısındaki değer kaybından en çok Türk Lirası’nın etkilenmesini inceleyen iki makale yer alıyor.

‘Türk şirketler döviz borçlarını ödeyebilecek mi?’ endişesi
07.12.2016
0
A+
A-

fft16_mf1505258-jpeg

İngiliz Financial Times gazetesinde, gelişen ülkelerin para birimlerinin Amerikan Doları karşısındaki değer kaybından en çok Türk Lirası’nın etkilenmesini inceleyen iki makale yer alıyor.

Gazetenin “gelişen piyasalar” bölümünde yer alan makale, Türk Lirası’nın zayıflığının, şirketlerin borçlarını geri ödemekte zorluk yaşayabileceği korkusunu artırdığını belirterek başlıyor.

Haberde Donald Trump’ın ABD’nin 45. başkanı seçilmesinin ardından değer kaybetmeye başlayan gelişen ülke para birimlerinin, ABD Merkez Bankası’nın gelecek hafta yapması beklenen faiz artırımı açıklaması ile daha da çok değer kaybedebileceği belirtiliyor.

download

FT, Amerikan Doları’nın Türk Lirası’na indirdiği bu darbeye cevaben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı “vatanseverliğe” çağırdığını yazıyor.

Erdoğan’ın halkı Türk Lirası ve altına yatırım yaparak ‘doların tiranlığını’ ve ‘ülkenin düşmanlarının düzenlediği ekonomik sabotajı’ yıkmaya çağırdığı aktarılıyor.

Cumhurbaşkanının bu çağrısının toplumun bazı kesimlerinde karşılık bulduğunu belirten gazete, bazı işyeri sahiplerinin Dolar bozduran müşterilerine yönelik promosyonlar yaptığına dikkat çekiyor.

Türkiye’deki döviz hesaplarında yaklaşık 140 milyar Dolar bulunduğunu belirten FT, ismi verilmeyen bir yetkilinin “Vatandaşlarımız Türk Lirası’nı terk etmedikçe sorun yaşamayız” dediğini hatırlatıyor.

Makalede diğer gelişmekte olan ülke liderlerinin kullandıkları dilde daha kontrollü, önerdikleri çözümlerde ise daha az yaratıcı oldukları yorumu yapılıyor.

Makale şöyle devam ediyor:

“Piyasa hareketleri ABD’deki düşük faiz oranları ile gelişen ülkelere sermaye akışı arasındaki karşılıklı etkileşimin altını çiziyor. Bu, Türkiye gibi, şirketleri büyük oranda yabancı para cinsinden borçlanan ülkeleri daha büyük risk altında bırakıyor. Son veriler, yabancı yatırımcıların Kasım ayında 2.6 milyar dolarlık Türk tahvil ve varlığını elden çıkardığını gösteriyor. İstanbul Analytics’ten Atilla Yeşilada, Türkiye vatandaşlarının Erdoğan’ın çağrılarını görmezden gelerek Kasım ayının son haftasında 1 milyar dolarlık döviz aldığını söylüyor.”

download-1

YATIRIMCILAR, SİYASİ RİSKTEN DE ENDİŞELİ

Financial Times, bazı yatırımcıların Türkiye’deki siyasi risklerden ve Erdoğan’ın yüksek faize karşı düşmanca tutumundan da endişe duyduğuna dikkat çekiyor.

Ancak gazeteye göre yine de en büyük endişe, banka dışı özel sektörün 210 milyar Doları bulan döviz borcu. FT, Amerikan Doları’nın Türk Lirası karşısında 3,70 seviyesine çıkması durumunda bu borçların geri ödenmesinin giderek zorlaşabileceğini belirtiyor.

Makale Avrupalı bir uzmanın yorumuyla son buluyor: “Geçen hafta herkesin konuştuğu tek şey Lira’ydı. Herkes kapıya doğru yönelirse, kimse kapıdan son çıkan olmak istemez”.

Makale şöyle devam ediyor:

“Piyasa hareketleri ABD’deki düşük faiz oranları ile gelişen ülkelere sermaye akışı arasındaki karşılıklı etkileşimin altını çiziyor. Bu, Türkiye gibi, şirketleri büyük oranda yabancı para cinsinden borçlanan ülkeleri daha büyük risk altında bırakıyor. Son veriler, yabancı yatırımcıların Kasım ayında 2.6 milyar dolarlık Türk tahvil ve varlığını elden çıkardığını gösteriyor. İstanbul Analytics’ten Atilla Yeşilada, Türkiye vatandaşlarının Erdoğan’ın çağrılarını görmezden gelerek Kasım ayının son haftasında 1 milyar dolarlık döviz aldığını söylüyor.” (bbctürkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.