İngiltere ile Türkiye arasında yeni bir ticari anlaşma yapılacak
Brexit sonrası Türkiye ile Britanya arasında yeni bir ticaret anlaşması imzalanması gündemde.
Brexit süreci tamamlandıktan sonra, Türkiye ve Britanya arasında yapılabilecek olası bir serbest ticaret anlaşması için iki taraf da olumlu adımlar atmaya başladı.
Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından, iki ülke arasında geniş kapsamlı bir ticaret anlaşması için çalışmalara başlanacağını belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da, eylül ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette iki ülke arasında ‘yeni bir ortaklık’ çağrısı yapmıştı.
Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden tamamen ayrılmadan herhangi bir resmi ticaret anlaşması için müzakere etme veya anlaşma imzalama şansına sahip değil. Buna rağmen, olası serbest ticaret anlaşmaları üzerine bazı ülkelerle resmi olmayan öngörüşmeler yapılmaya başlandı. Bu ülkeler arasında, özellikle dünya ekonomisinde önemli yerlere sahip olan Hindistan, Çin, Yeni Zelanda ve Avustralya da bulunuyor.Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ise şu anda devam eden bir gümrük birliği anlaşması mevcut.
Bu anlaşmayla birlikte, Türkiye’deki ürünlerin çoğu, ticaret bloku içerisinde serbestçe dolaştırılabiliyor. Yine de, bu anlaşma dış ülkelerle ticaret açısından Türkiye’nin elini bağlamıyor. Türkiye hükümeti, diğer ülkelerle serbest ticaret anlaşması yapma yetkisine sahip. 2014 yılında Britanya, Türkiye’den 7.9 milyar sterlin değerinde mal ve hizmet ithalatı gerçekleştirirken, Türkiye’ye 4.9 milyar sterlin değerinde de ihracat yaptı.Bu rakamlar, Türkiye’yi Britanya’nın en önemli 20 ticaret ortağından biri yapıyor. Britanya, Çin ile ekonomik bağlantılarını güçlendirmek adına da girişimlere başlamış durumda. İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, Londra’daki finans, ticaret ve yatırım anlaşmalarını görüşmek üzere geçtiğimiz hafta Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Ma Kai’yle bir araya geldi.
Taraflar, Londra-Şangay Borsa Bağlantısı sistemi üzerinde çalışmaya başlamak üzere anlaşma sağladı. Bu sistemle birlikte, Britanyalı ve Çinli yatırımcıların her iki borsaya da daha kolay bir şekilde yatırım yapabilmesinin sağlanması bekleniyor. Finansal teknoloji üzerine bilgi alışverişi yapılabilmesini içeren, FinTech Bridge olarak bilinen planın da anlaşmaya dahil olduğu belirtildi.Maliye Bakanı Philip Hammond, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Anlaşma iki tarafın da yararına olacak.
Birleşik Krallık için bu girişim, Londra’nın önde gelen finans merkezi konumunu sağlamlaştırmasına yardımcı olacak ve yatırım için yeni kaynaklar yaratacak.” İki ülke ayrıca, küresel ticareti geliştirmek için oldukça kararlı oldukları üzerine bir açıklama yayınladı. Birleşik Krallık ve Çin, dünya ekonomisinin gelişmesi için yeni bir yol açmak adına, diğer G20 ülkeleriyle birlikte çalışacaklarını söyledi.