AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Türkiye’nin, mevcut sınırlarından memnun olduğunu belirterek, “Komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne büyük saygımız var. Bölgede, Suriye’de ve Irak’ta DEAŞ’a karşı mücadele ediyoruz.” dedi.
Eker, sivil toplum örgütleri, düşünce kuruluşları, siyasi parti ve hükümet temsilcileriyle temaslarda bulunmak üzere geldiği başkent Londra’da, İngiliz devlet televizyonu BBC‘de Newsnight programına konuk oldu.
Irak’ta devam eden Musul operasyonu bağlamında kendisine yöneltilen “Türkiye bugünkü sınırlarını öngörülebilir bir gelecek için istikrarlı kabul ediyor mu?” sorusuna karşılık Eker, “Biz sınırlarımızdan memnunuz. Komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne büyük saygımız var. Bölgede, Suriye’de ve Irak’ta DEAŞ’a karşı mücadele ediyoruz.” yanıtını verdi.
Eker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Anlaşması’na değinerek yaptığı değerlendirmelerle ilgili bir soruyu da yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan Anlaşması’na değil, imzalandığı dönemin tarihi koşullarına atıf yaptığını dile getiren Eker, “Musul ve Kerkük, Lozan Anlaşması’nda yer almadı. Bölgede daha sonra farklı gelişmeler yaşandı.” ifadelerini kullandı.
Eker, “Bugün karşı karşıya olduğumuz gerçek mesele terördür, DEAŞ’tır, PKK’dır, yakın zamanda yaşadığımız en kanlı askeri darbeye teşebbüs eden Fetullahçı Terör Örgütü’dür. Biz bütün bunlara karşı mücadele ediyoruz. Bugün Türk ordusu DEAŞ’a karşı mücadele eden bir koalisyonun parçası olmaya hazır.” diye konuştu.
BAŞİKA KAMPI
Başika’daki Türk askeri varlığı konusundaki bir soru üzerine de Eker, Türkiye’nin bölgeye Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni desteklemek için gittiğini anlattı.
Türkiye’nin, DEAŞ’a karşı savaşan Peşmerge güçlerini eğitmek için bölgede bulunduğunu söyleyen Eker, “Şimdiye kadar DEAŞ’a karşı aktif olarak savaşan 3 bin 500 kişi eğitildi. Bu nedenle oradayız. Bu ayrıca bizim kendi ulusal güvenliğimizle ilgili bir mesele.” değerlendirmesini yaptı.
Irak’ta 60 ülkenin askerinin bulunduğunu bildiren Eker, Türkiye’nin Başika Kampı’nın da Irak hükümeti ve Bölgesel Kürt Yönetimi’nin onayıyla kurulduğunu kaydetti.
Türkiye’nin Musul operasyonuyla ilgili dile getirdiği mezhep çatışmasına yönelik kaygıların nedeninin sorulması üzerine Eker, Musul’da 1 milyon 800 bin kişinin yaşadığını hatırlatarak, bunların çoğunluğunun Sünni olduğunu ifade etti.
“Suriye’den yaşanan göçle kimin karşı karşıya kaldığını hatırlayın.” ifadesini kullanan Eker, “3 milyon 500 bin Suriyeliyi Türkiye ağırlıyor, ne müttefiklerimiz, ne de Avrupalı dostlarımız. Bu çok önemli bir nokta. Musul’dan 1 milyon kişinin daha gelmesini istemiyoruz. Sorun bu.” açıklamasında bulundu.
Eker, FETÖ’nün darbe girişimi sonrası Türkiye’de yaşanan operasyonlarla ilgili bir soruyu da yanıtladı.
Türkiye’de her şeyin hukukun üstünlüğüne riayet edilerek yapıldığını vurgulayan Eker, bundan sonra da hukukun üstünlüğüne riayet edilerek yapılacağını ifade etti.
Mehdi Eker, Türkiye’de 241 masum insanın hayatını kaybettiği kanlı bir darbe girişimi yaşandığına dikkati çekerek, devleti darbe teşebbüsünün işbirlikçilerinden temizlemek zorunda olduklarını sözlerine ekledi.(aa)