Guardian gazetesinde Constanze Letsch imzalı bir haberdeyse, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de basın özgürlüğünün daha da kısıtlandığı belirtiliyor.
” 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edilmesinden bu yana Türkiye’de hükümet toplamda 102 yayın kuruluşunu kapattı. Bunların 45 gazete, 16’sı televizyon kanalı, üçü haber ajansı, 23’ü radyo istasyonu, 15’i dergi ve 29’u da yayıneviydi.
“100’ün üzerinde gazeteci içinse gözaltı kararları çıkarılmış durumda. Kimisi Fethullah Gülen ile ilişkilendirilen medya kuruluşlarında çalışan toplam 2.308 gazeteci işini kaybetti.
“Hükümet alınan kararların güvenlik gerekçeleriyle olduğunda ısrarcı. Gözaltına alınan gazetecilerin suç unsuru teşkil edecek faaliyetlerin içerisine girip girmediklerinin araştırıldığı belirtiliyor.
“Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, ‘Türkiye’deki en büyük sorunlardan birisi yarı ve hükümet arasındaki yakın ilişkiydi. Bu ilişki basın özgürlüğü konusunda da belirleyici rol oynuyor” diyor. (BBC Türkçe)