kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,2179
EURO
36,7180
STERLIN
44,3946
BITCOIN
$96.117
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Salı Hafif yağmur
11°C
Çarşamba Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Perşembe Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cuma kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

NATO, Türkiye’ye güveniyor

Financial Times, NATO’nun Türkiye’nin üyeliğinin tartışma konusu olmadığına dair açıklamasına sayfalarında geniş yer ayırıyor.

NATO, Türkiye’ye güveniyor
11.08.2016
0
A+
A-

_90746841_ddf17d10-2bb1-43c4-9ccb-f15b92abdaf8

Financial Times, NATO’nun Türkiye’nin üyeliğinin tartışma konusu olmadığına dair açıklamasına sayfalarında geniş yer ayırıyor.

Haberde NATO Sözcüsü Oana Lungescu’nun “NATO, Türkiye’nin süren katkılarına güveniyor. Türkiye de NATO’nun dayanışmasına ve desteğine güvenebilir” sözleri aktarılıyor.

Gazete, NATO’daki yetkililerin Ankara ile ilişkilerinde hiçbir değişiklik olmadığını söylediğini belirtiyor.

Adı açıklanmayan üst düzey bir İngiliz diplomat da böyle bir değişiklik gözlemlemediğini söylemiş.

FT, bununla birlikte birçok NATO üyesinin kaygılı olduğunu özellikle de birlikteki Doğu Avrupa ülkelerinin, Türkiye’nin Rusya’yla ilişkisinin, Rusya’ya karşı konumlarını zayıflatacağını düşündüğünü yazıyor.

RUSYA UZMANI: DARBE GİRİŞİMİ EN ÇOK RUSYA’YA YARADI

Financial Times’ın yorum sayfasında, Rusya uzmanı Lilia Shevtsova’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesini, iki ülkenin arasındaki ilişkilerdeki olası gelişmeleri ele alan bir analizi yer alıyor.

Düşünce kuruluşu Brookings Institutions’ta görevli Shevtsova, ‘Putin’in darbe girişimi sonrası gelişmelerden fayda sağladığını’ yazıyor.

Shevtsova darbe girişimi sonrası Türkiye’de yaşanan tasfiye sürecinin Putin’in ülke içinde ve uluslararası alanda manevra alanını genişlettiğini savunuyor.

Shevtsova, Türkiye’nin Batı’dan kopup Doğu’ya yönelmesinin de, Rusya ile Türkiye arasında güvene dayanan bir birliktelik kurulmasının da mümkün olmadığını yazıyor ve özetle şunları belirtiyor:

“Rusya’nın, Türkiye’nin Doğu’ya çark etmesi hayalleri ne kadar gerçekçi? Bunlar birçok açıdan naif umutlar. Birincisi, otoriter rejimler hiçbir zaman sürdürülebilir dostluklar kurmaz. İkincisi, yayılmacı gündemleri olan komşu ülkeler er ya da geç bozuşacaktır.

“Eğer Türkiye Batı’dan uzaklaşırsa, Avrasya’daki çıkarları Moskova’nın etki alanına çarpacaktır. Son olaraksa, Türkiye neden NATO’dan ayrılıp, ihtiraslı ve pervasız İran ve Rusya’yla karşı karşıya gelmek istesin?”

Yazara göre, ‘eğer Batı, Erdoğan’ın sınırsız bir iktidara ulaşma çabalarıyla ilgili bir şey yapamayacağına karar verirse bu, Moskova’nın Batı’nın ikiyüzlülüğüne dair eleştirilerini meşrulaştıracak ve Batı içinde Rusya’yla uyumlu olmayı savunanların elini de güçlendirebilecek’.

Shevtsova ikinci senaryonun da Rusya’nın çıkarına olduğu kanısında:

“Diğer yandan eğer Türkiye’nin Batı ile ilişkileri kötüleşirse Kremlin daha da mutlu olacaktır. Böylece iki tarafı da birbirine karşı kullanacaktır. Batı’ya karşı Erdoğan’ı kucaklayacak ve de tam tersini yapacaktır. Büyük ihtimalle ikisini de yapmayı deneyecektir.”

“O da Erdoğan da Batı’yla müzakere pozisyonlarını güçlendirmek için birbirileriyle flört etmeye niyetliler. Ama birbirine hiç güvenmeyecekler. Türkiye her zaman zorlu bir ilişkiye sahip olduğundan değil otoriter liderlerin güvensizlik ve yabancı düşmanlara yönelik kuşku yaymalarından dolayı…” (BBC Türkçe)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.