Site icon Londra Gazete

Almanya ve Türkiye arasındaki gerilim

20160601_2_17150920_10799045

Financial Times dünya haberleri sayfalarında son dönemde Türkiye ve Almanya arasında yaşanan gerilimi haberleştirmiş.

Gazete Almanya’nın Ankara’nın Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanınmaması halinde AB’yle yapılan mülteci anlaşmasından çekilme tehdidine “şantaja boyun eğmeyeceğiz” yanıtını verdiğini yazıyor.

Financial Times aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Köln’deki demokrasi yanlısı eyleme video bağlantısıyla konuşma yapmasına izin verilmemesinin de iki başkent arasında sorun yarattığını bildiriyor.

Gazete Berlin’in 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki tasfiyelerde duyduğu kaygıyı dile getirdiğini belirtiyor. Türkiye’nin de Berlin’i darbe girişimini yeterince sert bir şekilde kınamamakla suçladığı aktarılıyor.

Financial Times, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarına belirli bir tarihten itibaren vize serbestisi getirilmemesi halinde, Türkiye’nin mülteci anlaşmasından çekilmek zorunda kalabileceğini söylediğini hatırlatıyor.

Alman Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti lideri Sigmar Gabriel’in ise Almanya’nın “şantaja uğramasına izin verilmemesi gerektiğini” söylediğini yazan gazete Gabriel’in ayrıca Ankara’ya anlaşmanın üzerine düşen kısmını yerine getirme çağrısı yaptığını bildiriyor.

Gabriel’in “Vize serbestisi olup olmayacağı Türkiye’ye bağlı. İdam cezasını geri getirmeye hazırlanan bir ülke kendisini Avrupa’dan o kadar çok uzaklaştırıyor ki, bütün katılım müzakereleri anlamsız hale geliyor” dediği belirtiliyor.

TÜRK PAZARINDA DEĞİLİZ

İktidardaki koalisyonun büyük ortaığı CDU’nun Bavyera’daki kardeş partisi CSU’nun Genel Sekreteri Andreas Scheuer’in de Türk vatandaşlarına vize serbestisinin söz konusu bile olamayacağını söylüyor. Scheuer “Tehditler ve ültimatomlar Erdoğan’ın Türkiye’sinin yeni tarzı. Konu vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken 72 kritere gelince Türk pazarında değiliz” diyor.

Türkiye ve Almanya arasındaki gerilimi Times da sayfalarına taşımış.

Haberin altında Almanya’daki Türkleri ele alan bir analiz yazısı da var. “Türkler Almanya’da hala yabancı hissediyor” başlıklı yazıda Türk işçilerin 1960’lı yıllarda Almanya’ya gitmeye başladığı hatırlatılıyor. Yazı şöyle devam ediyor;

CEM ÖZDEMİR VE MESUT ÖZİL İSTİSNA

“Bu uzun tarihe karşın, Türkler’in çok büyük bir çoğunluğu Alman kimliğini hissetmiyor. Berlinli bir araştırma şirketinin çalışmasına göre Türklerin sadece yüzde 15’i Almanyayı Türkiye’den çok vatanları olarak kabul ediyor. Bu oran 2009’da altı puan daha fazlaydı. Köln’deki gösteride çarpıcı bir an vardı. Mikrofondaki kişi kalabalığa “Biz Almanyayız” sloganı atılmasını istediğinde tekbir getirerek yanıt verdiler. Araştırmacılar genç Türkilerin Almanya’da mahrum bırakıldıkları kimliği oluşturabilmek için daha da dindarlaştığını söylüyor. Almanya’daki Türklerin dörtte üçü Alman vatandaşı değil. Alman yasaları, 18 yaşından büyüklere çifte vatandaşlığı yasaklıyor. Büyük şehirlerde eczaneler, doktorlar, süpermarketler, restoranlar ve barların Türk olduğu paralel toplumlar oluştu. Çok sayıda Türk tüm yaşamlarını Türk televizyonları izleyerek, Türk radyoları dinleyerek ve Türk gazeteleri okuyarak bir balonun içinde yaşıyor. Yeşillerin Eş Başkanı Cem Özdemir ve Mesut Özil’e başarılı entegrasyonun örnekleri olarak bakmak yanlış olur. Onlar istisna ve öyle de kalacaklar gibi görünüyor” (BBC Türkçe)

Exit mobile version