İngiliz Times gazetesinin diplomasi editörü Roger Boyes, bugünkü köşe yazısında Türkiye’de darbe girişimi sonrasında yaşananları ve bunun Avrupa Birliği’ne (AB) olası etkisini değerlendirdi.
İngiliz Times gazetesinin diplomasi editörü Roger Boyes, bugünkü köşe yazısında Türkiye’de darbe girişimi sonrasında yaşananları ve bunun Avrupa Birliği’ne (AB) olası etkisini değerlendirdi.
Fransa ve Almanya hükümetlerinin kıtada kontrolü kaybettiğini, Türkiye’nin de artık AB ile işbirliği yapmadığını kaydeden Boyes, “AB neredeyse hiç, bu kadar zayıf görünmemişti” yorumunda bulundu.
Boyes’ın yazısının başlığı, “Göçmen dolu Avrupa kaosa sürükleniyor.”
Türkiye ile AB arasında varılan mülteci anlaşmasını hatırlatan Boyes, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son darbe girişimi sonrası yeniden otoriter bir tavır sergilediğini belirtiyor.
Zaten bu gelişme öncesi dahi anlaşmanın pek de sağlam temellere dayanmadığını ekliyor Times yazarı.
Roger Boyes Türkiye’de Cumhurbaşkanı’nın kendisini eleştirenleri toplayarak gözaltına aldığını savunuyor, son gelişmeleri “Erdoğan’ın darbe sonrası karşı darbesi” olarak nitelendiriyor.
ERDOĞAN ÜZERİNDEKİ TÜM ETKİMİZİ KAYBETTİK
Belli bir sonuca ulaşmak için ödül ve yaptırımların birlikte kullanıldığı “havuç-sopa politikası”na atıfta bulunan Boyes’un yazısında şu satırlar var:
“Avrupa Birliği, vize muafiyeti karşılığında Türkiye’den Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklikler yapmasını talep etmişti. Erdoğan ise tam tersine daha da sertleşti. Ülkesinin AB’ye girişini hızlandırmakla da pek ilgili değil. Onun üzerindeki tüm etkimizi kaybettik. Erdoğan havuçları yedi, sopaları ise kırdı.”
Roger Boyes ayrıca Türkiye’den Avrupa’ya mülteci akışının yeniden başlaması halinde, kıtada aşırı sağın daha da güçlenebileceği uyarısında bulunuyor.
“Eğer Erdoğan sadece, AB’den vize muafiyeti konusunda taviz almamaması halinde göçmenlere kapıları açma tehdidinde bulunsa bile, Avrupa’da siyasi atmosfer zehirlenecektir” diyor Boyes.
Yazının sonundan bazı satırlar da şöyle:
“Eskiden krizlerin Avrupa’yı daha da güçlendirdiği varsayılırdı. Bugün ise krizler sadece Avrupa’nın elitlerini sarhoşa çeviriyor. (Belki de Jean-Claude Juncker’in sorunu budur)
“Avrupa Birliği gereğinden fazla genişledi. Zayıf bir ekipce yönetiliyor. Ve sınırları da sorunlu.” (BBC Türkçe)