Site icon Londra Gazete

“Belen bezelyesi” İngiliz bahçelerini süslüyor

BELEN

Botanik literatürüne 1988 yılına “Lathyrus Belinensis” olarak geçen, Antalya‘nın Kumluca ilçesinde yetişen endemik Belen bezelyesi, İngiltere‘de bahçe ve süs bitkisi olarak satılıyor.

İngiliz botanikçiler tarafından Antalya‘nın Kumluca ilçesine bağlı Belen Mahallesi’nde keşfedilen ve literatüre 1988 yılında “Lathyrus Belinensis” olarak geçen Belen bezelyesi, sarı kırmızı renklerdeki çiçekleri ve güzel kokusuyla İngiltere‘deki çiçekçiler tarafından satışa sunuluyor.

Botanikçi Prof Dr Alan Harrington (soldan üçüncü).

Belen bezelyesini incelemek üzere Kumluca ilçesine gelen emekli botanikçi Prof. Dr. Alan Harrington, yaptığı açıklamada, Latince ismi “Lathyrus Belinensis” olanBelen bezelyesinin dünyada sadece Kumluca ilçesine bağlı Belen Mahallesi’nde yetiştiğini söyledi.

Bitkinin, 1987 yılında Kumluca‘ya gelen İngiliz botanikçiler tarafından keşfedildiğini ve 1988 yılında da literatüre girdiğini anlatan Harrington, sonraki yıllarda bitki tohumlarının İngiltere‘ye götürüldüğünü ifade etti. Belen bezelyesinin halen İngiltere‘deki çiçekçilerde bahçe ve süs bitkisi olarak satıldığını kaydeden Harrington, şöyle konuştu:

“Bu bitki çok özel bir bitkidir ve sadece Türkiye‘de bulunuyor. Sadece bu noktada, Belenbölgesinde yetişiyor. Diğer bezelye türlerine göre bitki yapısı daha narin. Belen bezelyesini diğer bezelye türlerinden ayıran en önemli iki özelliği sarı kırmızı çiçekleri ve kalıcı hoş kokusu. Belen bezelyesi, Türkiye dışında yayımlanan birçok bitki kitabında,endemik bir bitki türü olarak yer alıyor ve adından çok bahsediliyor.”
ÇOĞALMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIZ

Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Çataltepe de Belen Mahallesi’nin ilçenin iklim ve bitki çeşitliliği açısından önemli bir bölgesi olduğunu, mahalle sınırları içinde başka endemik bitki türleri de bulunduğunu kaydetti.

Belen bezelyesinin dünyada sadece bu bölgede yetiştiğini Prof. Dr. Harrington’dan öğrendiklerini ifade eden Çataltepe, “Biz de bölgemiz için önemli bu bitkinin korunması, çoğalması için bazı çalışmalar yapacağız. Özellikle yöre halkımızın bu bitkinin korunması için çalışması gerektiğini düşünüyorum.” dedi. (aa)

Exit mobile version