Site icon Londra Gazete

Türk vatandaşları için AB vizesi hakkında tarihi karar

asd

Avrupa Birliği Komisyonu Türk vatandaşlarına vize serbestisi verilmesi tavsiyesinde bulundu.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin vize serbestisine yönelik koşulları yerine getirmede “etkileyici” bir ilerleme sağladığını ancak daha atılması gereken adımlar bulunduğunu söyledi.

Komisyonun Türkiye’ye Schengen ülkelerine vizelerin kaldırılması yönünde Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’ne tavsiyede bulunduklarını ifade eden Timmermans, Türkiye’nin terörle mücadele yasası da dahil olmak üzere 5 alanda daha acilen adım atması gerektiğini belirtti.

Frans Timmermans “Türkiye kaydettiği ilerlemeyi sürdürürse kalan koşulları da karşılayabilir. Bu yüzden Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin önüne koşullar karşılandığında vize serbestisi sağlanması önerisini koyuyoruz” diye konuştu

Timmermans vize serbestisi sağlanan ülkelerle ilgili “askıya alma mekanizmasını” da tartıştıklarını sözlerine ekledi.

Timmermans ayrıca biyometrik pasaporta sahip olmayan Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz giremeyeceğini vurguladı.

Seyahat amacını kanıtlamak ve yeterli mali kaynak gerekecek

Komisyonun konuyla ilgili basın bildirisinde ise vizesiz seyahatın İrlanda ve İngiltere dışındaki tüm AB ülkeleriyle, AB’ye üye olmayan ancak Schengen bölgesinde bulunan İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre’de geçerli olduğu kaydedildi.

Ayrıca vize muafiyetinin her altı ayda bir 90 güne kadar olan, turistik, iş, aile ve diğer kısa seyahatleri kapsadığı vurgulandı.

Bildiride muafiyetin Schengen ülkelerinde çalışma hakkı vermediği, seyahatin amacını kanıtlamak ve yeterli mali olanaklara sahip olunduğunu göstermek gibi kuralların hala geçerli olacağı vurgulandı.

Çavuşoğlu: Haksızlık vardı

Avrupa Komisyonu’nun açıklamasının ardından hükümet adına AB Bakanı Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahati çoktan hakettiğini” söyledi ve “Haksızlık vardı” dedi. Bakan, hedefin de tam üyelik olduğunu söyledi.

Anlaşmanın tarihine ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, “16 aralık 2013 tarihinde geri kabul anlaşması ve vize serbestisi mutabakatı Ankara’da imzalanmıştı. 17-25 Aralık darbe girişimlerinden dolayı çok fazla gündeme gelmemişti” dedi.

Pasaportlarla ilgili çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, “Bu zaten teknik bir mesele, çok yakında vatandaşlarımıza biyometrik pasaportları vermeye başlayacağız” diye konuştu.

AB Bakanı Volkan Bozkır da “TBMM’ye teşekkür borçluyuz, sabaha kadar çalışmayla yaklaşık 15 kanun meclisten geçti” dedi.

Exit mobile version