Site icon Londra Gazete

Ege’nin karşı kıyısında mültecileri ne bekliyor?

 

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mülteci geri kabul anlaşmasının etkileri İngiliz basınında yer bulmaya devam ediyor. Financial Times “Ege’nin karşı kıyısında mültecileri ne bekliyor?” diye soruyor.

Gazetenin konuştuğu Yunanistan Sığınmacı Ofisi’nin müdürü Maria Stavropoulou, anlaşmayı “küçük bir başarı” olarak niteliyor.

Yunanistan’da yaklaşık 50 bin mültecinin olduğu belirtilen haberde, Stavropoulou’nun bu mültecilerin tamamının ülkeye sığınma başvurusunda bulunmasını beklediği aktarılıyor.

Başvuru yoğunluğu altında ezildiği belirtilen Yunanistan Sığınmacı Ofisi’nin karşılaştığı en büyük zorlukların, mültecilerin Avrupa’ya güvenlik nedeniyle mi yoksa ekonomik sebeplerden ötürü mü geldiğini ayırt etmek ve Suriyeli olduğunu savunan bazı mültecilerin gerçek uyruğunu ortaya çıkarmak olduğu belirtiliyor.

Financial Times’a göre, Stavropoulou ve ekibini rahatsız eden bir diğer konu da, mültecilerin Türkiye’ye geri gönderildiklerinde neye karşılacaklarını bilmemeleri…

Stavropoulou “Bence birçok kişi için Türkiye güvenli bir yer, ama bazıları için güvenli olmadığı kesin. Mülteciler Türkiye’de çok farklı koşullarla karşılaşabiliyor” diyor.

Anlaşmanın imzalanmasından bu yana Türkiye’den Yunanistan’a giden göçmenlerin sayısının dörtte üç azaldığı, 20 Mart’tan bu yana 6 binden fazla göçmenin Yunanistan’a ulaştığı, bunlardan 330’unun Türkiye’ye gönderildiği vurgulanıyor.

Financial Times, geri gönderilenlerden çoğunun “ekonomik gerekçelerle göç ettiği sonucuna varılan Pakistanlılar” olduğunu yazıyor.

Yunanistan’ın sığınma başvurusunda bulunan göçmenleri, başvuruları sonuçlanıncaya kadar gözaltı merkezlerinde tutmasının da tartışmalı konulardan biri olduğuna dikkat çekiliyor.

GÖÇMEN SAYISI YÜZDE 20 DÜŞTÜ

Mültecilerin Avrupa ülkelerine ulaşma mücadalesine dair bir haber de Guardian’da yer alıyor. Gazete Türkiye’den Bulgaristan’a geçen göçmen sayısının geçen yıla oranla yüzde 20 düştüğünü yazıyor.

Haberde uzmanların, Türkiye – AB arasındaki yeni anlaşma nedeniyle göçmenlerin Yunanistan yerine Bulgaristan’a yönelmelerini bekliyor oldukları, ancak verilerin bu tahmini doğru çıkarmadığı belirtiliyor.

2016’nın ilk 3 ayında Türkiye’den Bulgaristan’a “kaçak” şekilde giren göçmenlerin sayısının 2 bin 800 civarında olduğu ifade ediliyor.

Guardian mültecilerle ilgili bir diğer haberinde, İngiltere’ye, yanlarında aileleri olmadan ulaşan “çocuk mülteci” sayısının ciddi şekilde arttığını duyuruyor.

Lordlar Kamarası’na bilgi veren yetkililer, yaşları 6’ya kadar inen çocuk mültecilerin İngiltere’ye kendi başlarına ulaştığını belirtiyor.

Haberde, İngiltere’ye sığınma başvurusunda bulunan çocuk mültecilerin sayısının son 1 yılda yüzde 60 arttığına ve belediyelerin 18 yaş altındaki mültecilerin barınma, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını karşılama zorunluluğu bulunduğuna dikkat çekiliyor. (BBC Türkçe)

 

Exit mobile version