Bilgileri internete sızan 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı arasında sizin de isminiz yer alabilir.
Türkiye yaşanan saldırı, çocuk tacizi ve cinayet olaylarının ardından yeni bir gelişme ile sarsıldı. Gençtiğimiz haftalarda internet korsanları tarafından çalışnan 50 milyon kişinin bilgileri internete sızdırıldı. İlk etapta iddia olduğu söylense ve TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıdırım tarafından inkar edilse de internete sızan kişisel bilgiler bazı internet sitelerinde yayınlanmaya başladı.
Hangi kimlik bilgileri var?
– Türkiye vatandaşlık bilgilerinde, TC Kimlik No, ad, soyad, anne adı, baba adı, yaş, doğum yeri, doğum tarihi, nüfusa kayıt olunan il ve açık adres bulunuyor. Kısaca bir kimlikte bulunabilecek tüm bilgiler veri tabanında yer alıyor.
Benim de kimlik bilgim var mı?
– Paylaşılan bilgiler, 2008 yılında 18 yaşını doldurmuş kişileri kapsadığı iddia ediliyor. Bu yüzden 1990 yılından önce doğmuş vatandaşların kimlik bilgileri mevcut. Yani 26 yaşından küçük kişilerin kimlik bilgisi bulunmuyor. 2008’de 18 yaşını doldurduktan sonra adres bilgilerini değiştirenlerin kayıtları yenilenmiş durumda değil.
Kimlik bilgilerimi nasıl ele geçirdiler?
– 2008 Mart ayında yerel seçimler için test veritabanı oluşturuldu. Ancak oluşturulan veri tabanı sızdırıldı. Bunun ardından 2010 yılında kimlik bilgileri DVD’ler halinde satıldı. Emniyet güçleri yaptığı operasyonlarda bu bilgileri satan kişileri yakaladı. Ancak bu bilgiler internet ortamında paylaşılmaya devam edildi. En son geçtiğimiz şubat ayında da bu bilgiler tekrar internet ortamında paylaşıldı.
Daha önce paylaşılan bilgilerle farkı ne?
– Geçtiğimiz şubat ayında paylaşılan bilgilerle bugün paylaşılanlar arasındaki tek fark şifreleme. Daha önceki sızıntılarda bilgiler basitçe şifrelenmişti. ‘Bit kaydırma’ olarak ifade edilen bu şifreleme sistemi önceki gün paylaşılan dosyada açık hale getirildi.
Kendi bilgilerimi silebilebilir miyim?
– Oluşturulan veri tabanından bilgilerinizi silebilmek imkânsız. Çünkü oluşturulan veri tabanındaki bilgiler bir kez ele geçirilmiş ve daha sonra kopyalanarak çoğaltılmış durumda. Bu yüzden bilgilerinizi silemezsiniz.
Paylaşılan bilgilerle neler yapılabilir?
– Bir kimlikte yer alan hemen hemen tüm bilgilere sahip olan veri tabanı ile bir kişi adına birçok işlem yapabilmek mümkün. Örneğin, kredi ve kredi kartı alınabilir, sahte kimlik çıkarılabilir, e-devlet hesabı açarak kişi adına tüm işlemler yapılabilir.
Veri tabanını indirmek suç mu?
– Kesinlikle suçtur. Bunun sebebi de kişisel verileri ele geçirilmesi. Bu yüzden vatandaşların kimlik bilgileri veri tabanını bilgisayarınıza kesinlikle indirmeyin.
Yeni veriler sızdırılabilir mi?
– Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, siber güvenlik için çalışmalarını devam ettiriyor. Siber Güvenlik Kurulu ve Siber Güvenlik Eylem Planı ile hackerların bu tip verilen ele geçirmesini önlemek için stratejiler hayata geçiriliyor. Buna rağmen internet korsanlarının bu tip verileri ele geçirmesi de mümkün.
KONU HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin bazı internet sitelerinde yer alan haberler üzerine soruşturma başlatıldı.
Alınan bilgiye göre, başsavcılığın basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek başlattığı soruşturma, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosunca açıldı.
Soruşturma, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” başlıklı 136. ve “Bilişim sistemine girme” başlıklı 243. maddeleri kapsamında yürütülecek.