Site icon Londra Gazete

Türkiye’deki mülteciler İngiliz basınında

 

İngiltere gazetelerinde bugün, Türkiye’de mültecilere ilişkin bir haber öne çıkıyor.

The Times gazetesi, Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin raporuna dayandırdığı haberinde, Türkiye-Suriye sınırında görevli Türk sınır muhafızlarının, ‘sınırı geçmeye çalışan mültecileri vurduğunu’ öne sürüyor.

Gazetenin Kilis’ten bildiren muhabiri Hannah Lucinda Smith imzalı haberde şöyle deniyor:

“Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, son dört ayda Türkiye’ye geçmeye çalışan 3’ü çocuk 16 mülteci, muhafızlar tarafından vurularak öldürüldü.”

“İngiltere’nin desteklediği Özgür Suriye Polisi’nden bir yetkili ve Türkiye’ye yaşayan bir insan kaçakçısı, gerçek rakamın daha yüksek olduğu söyledi.”

Haberde, “ölümlerin, Türkiye’nin ‘göçmenler için geri dönebilecekleri güvenli ülke’ olarak değerlendirildiği AB anlaşmasına dair şüpheler uyandırdığı” yazıyor ve Gözlemevi’nin raporuna ilişkin “6 Şubat’ta bir erkek ve çocuğu, Suriye-Türkiye sınırının doğusundaki Rasulayn’da öldürüldü. 5 Mart’ta iki göçmen, sınırın batısındaki Güveççi’de vurularak öldürüldü” deniyor.

Haberde yer alan ifadelerin bir kısmı şöyle:

“Ölümler dört ay önce başladı. İnsan kaçakçısı, ‘Türk askerleri eskiden mültecilere sınırı geçmeleri için yardım ederdi, çantalarını taşırdı. Şimdi ise onlara ateş açıyorlar’ dedi.”

“Gözlemevi, 16 göçmenin ölümünü belgeledi (…) Ama Times’a konuşan insan kaçakçısı sayının çok daha yüksek olduğunu, Suriye’de kalan cesetler savaş bölgesinde gömüldüğü için tam rakamı vermenin imkânsız olduğunu söyledi. Kaçakçı, en şanslı olanların Türkiye sınırı içinde yaralanıp tedavi için Türk hastanelerine götürülenler ve kalmalarına izin verilenler olduğunu ifade etti.”

Haberde ayrıca sınırda sigara, haşhaş kaçakçılığı yapıldığı da yazıyor.

The Daily Telegraph gazetesinde yer alan bir haberde, Brüksel saldırılarının ardından İngiltere’deki havaalanlarının girişlerinde tarama makinalarının konmayacağı fakat, silahlı polis ile polis köpeklerinin sayısının da artırılabileceği belirtiliyor.

AB genelindeki havacılık uzmanlarının güvenlik konusunu masaya yatırmak üzere bugün bir araya gelecekleri aktarılan haberde, İngiliz güvenlik kaynaklarında göre de tarama makinalarının gündemde olmadığı yazıyor.

Guardian gazetesinde yer alan bir haber, 1930lu yıllarda Associated Press haber ajansının Hitler rejimiyle resmi işbirliğinde bulunup Amerikan gazetecilerine Nazi propaganda bakanlığının ürettiği malzemeleri temin ettiğini aktarıyor.

Haberde, “Naziler 1933’de iktidarı ele geçirdiklerinde amaçlarından biri yalnızca ulusal basını değil uluslararası basını da hizaya getirmekti. Guardian gazetesi bir yıl içince yasaklandı. 1935’e kadar, Keystone ve Wide World Photos gibi İngiliz Amerikan ajansları, Yahudi gazetecileri işe aldıkları için saldırıya uğramalarının ardından kapanmaya zorlandı” deniyor.

Associated Press haber ajansının ise Hitler Almanyasında ayakta kalan tek Batılı haber ajansı olduğu ve çalışmalarına ABD’nin 1941’de savaşa girene kadar devam ettiği belirtiliyor. (BBC Türkçe)

Exit mobile version