Site icon Londra Gazete

Ankara saldırısı İngiliz gazetelerinde

 

İngiliz gazeteleri, dün akşam Ankara’da düzenlenen ve en az 34 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya sayfalarında geniş yer veriyor.

Independent‘ın manşeti, “Ankara’da yeni terör saldırısı”.

Gazete, saldırının korku uyandırdığını ve Türkiye’nin giderek tehlikeli şekilde istikrarsızlaştığı yönünde endişeleri artıracağını yazıyor.

Independent’taki Laura Pitel imzalı haberde, Türkiye’nin başkentinin kalbinde intihar saldırısı düzenlendiğine ve bunun Ankara’da 6 aydan kısa bir süre içinde düzenlenen üçüncü saldırı olduğuna dikkat çekiliyor.

Polis yetkililerinin intihar eylemcilerinden birinin kadın olduğunu söylediği bilgisi de yer alıyor haberde.

Haberden bazı satırlar da şöyle:

“Saldırıyı hemen üstlenen olmalı. Ancak Reuters’a konuşan Türk yetkililer ilk bulguların, saldırıların PKK ya da ona bağlı bir grup tarafından düzenlenmiş olduğuna işaret ettiğini söyledi.

“Daha sonra da Türkiye’de giderek alışıldığı üzere yetkililer, saldırıyla ilgili haberlere ülke çapında yayın yasağı koydu.”

Independent, Ankara’da bir aydan kısa bir süre önce de (17 Şubat) askeri bir konvoya yönelik bombalı saldırıda 30 kişinin hayatını kaybettiğini, bu saldırıyı TAK’ın (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) üstlendiğini hatırlatıyor.

TAK, açıklamasında, “Bu eylem Cizre’de bodrumlarda hunharca katledilen savunmasız, yaralı sivil insanlarımızın intikamı için yapılmıştır” ifadesini kullanmıştı.

Bu bilgiye de yer verilen Independent’taki haberde, şu ifade de yer alıyor:

“Son bombalı saldırı, Batılı ülkelerin başkentlerinde de alarma yol açacaktır. Zira bir NATO üyesi olan Türkiye, uzun süredir Avrupa ile Suriye, Irak ve ötesi arasında önemli bir tampon bölge olarak görülüyordu.”

TAK ÜSTLENMİŞ, YPG SUÇLANMIŞTI

Guardian‘ın iç sayfalarındaki haberin başlığı ise “Ankara’da kalabalık otobüs durağında patlatılan bomba 34 kişiyi öldürdü”.

Gazete, bakanlıklar ve bir mahkeme binası yakınındaki saldırının bir intihar eylemcisi tarafından düzenlendiğinin varsayıldığını belirtiyor.

İstanbul’dan bildiren Guardian’ın Türkiye muhabiri Constanze Letsch, HDP’nin de saldırıyı kınadığını aktarıyor haberde.

Guardian daha önce 10 Ekim ve 17 Şubat’ta Ankara’da, 12 Ocak’ta da İstanbul’da düzenlenen saldırılarda toplam 143 kişinin öldüğünü yazıyor.

Gazete, 17 Şubat’taki saldırıyı TAK üstlense de, Türk hükümetinin saldırıdan PYD’nin askeri kanadı YPG’yi sorumlu tıuttuğunu hatırlatıyor okurlarına.

BAŞKENTİN KALBİNE BOMBA

Daily Telegraph ise iç sayfalarındaki haberde Türkiye’nin başkentinin kalbinde iki intihar eylemcisi tarafından bombalı araçla saldırı düzenlendiğini belirtiyor.

David Blair ve Raziye Akkoç imzalı haberde, şu ifadeler yer alıyor:

“Askeri bir konvoya düzenlenen ve 29 kişinin öldüğü saldırıdan sadece haftalar sonra, dün akşam Türkiye’nin başkentinin kalbinde, bombalı araçla bir saldırı daha düzenlendi.

“Bu son saldırı, ülkenin güneydoğusundaki şiddetin daha fazla kaosa yol açacağı yönündeki korkuları artırdı.”

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ UYARMIŞTI

Times ise iç sayfalarındaki haberde, ABD Büyükelçiliğinin 11 Mart Cuma günü yaptığı uyarıya dikkat çekiyor.

ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklama şöyleydi:

“Amerika Büyükelçiliği Ankara Bahçelievler’deki Türk hükümetine ait bina ve lojmanlara potansiyel bir terörist saldırı olabileceğine yönelik bir istihbari bilgi olduğu konusunda Amerikan vatandaşlarını bilgilendirir. Amerikan vatandaşları bu bölgeden uzak durmalı. Amerikan vatandaşlarına, kişisel güvenlik planlarını gözden geçirmelerini, haberleri takip etmelerini, yerel olaylara duyarlı olmalarını ve yerel yetkilileri izlemelerini tavsiye ederiz.”

İstanbul’dan bildiren Times muhabiri Hannah Lucinda Smith, dün saldırının düzenlendiği Kızılay’daki Güvenpark’ın, Bahçelievler’den sadece birkaç kilometre uzakta olduğunu vurguluyor.

ANKARA’DAKİ SON İKİ SALDIRI BİRBİRİNE BENZİYOR

Financial Times ise ilk baskısına yetişmeyen internet sitesindeki haberinde, Türkiye’de yine saldırı sonrası yayın yasağı konduğunu ve Twitter ile Facebook’a erişimin kısıtlandığını belirtiyor.

Mehul Srivastava ve Funja Guler imzalı haberden bazı satırlar şöyle:

“Son saldırı, Türkiye’nin güvenlik birimlerinin son dönemde olmadığı kadar üst düzeyde tehditlerle mücadele etmek zorunda kaldığını anımsatır nitelikte.

“Ülke, Temmuz ayından bu yana yüzlerce kişinin hayatına mal olan ve sadece kırsal kesimde verilmeyen Kürt ayrılıkçılarla mücadeleye saplanmış durumda. Suriye’de IŞİD’e, Esad rejimine ve Kürtlere karşı verilen savaş da cabası…”

“Türkiye ayrıca Suriye, Irak ve Afganistan’dan yüz binlerce mülteciyi hiçbir belge olmadan topraklarına almış durumda.”

Financial Times, Ankara’da düzenlenen son iki saldırı arasındaki benzerliklere dikkat çekiyor, bir önceki saldırıyı üstlenen TAK’ın 23 Aralık’ta İstanbul’da da Sabiha Gökçen Havaalanı’nı muhtemelen havan topuyla hedef alarak, bir kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlatıyor.

Şubat ayında gazeteye konuşan ancak adı açıklanmayan bir Türk yetkili de, Haziran ayından bu yana üç saldırı ile adı geçen IŞİD’in Türkiye’de önemli bir varlığı olduğunu söylemiş.

Aynı yetkilinin verdiği bilgiye göre Türkiye 661’i yabancı yaklaşık 2 bin kişiyi gözaltına aldı, 37 bin yabancıyı yasakladı ve IŞİD’le bağlantıları yüzünden 3 bin kişiyi sınır dışı etti. Tüm bu işlemlerin hangi zaman diliminde yapıldığı ise belirsiz.

Financial Times’taki haber, Atlantik Konseyi’nden Türkiye uzmanı Aaron Stein’ın yorumu ile noktalanıyor:

“Tüm bu şebekeler son derece köklüler. Onları kökünü kazımak çok zaman alacak. Özellikle de PKK’nınkini…

“Bu örgütleri sadece birkaç ay içinde etkisiz hale getiremezsiniz.” (BBC Türkçe)

 

Exit mobile version