Site icon Londra Gazete

Ruslar, Türkmen komutanı Rabia’da arıyor

Türkmen komutan Elazığlı Alpaslan Çelik.

Türkmen komutan Elazığlı Alparslan Çelik.

Independent gazetesi, Kasım’da Türkiye tarafından düşürülen Rus savaş uçağının pilotlarından birini havada vurduğu öne sürülen Elazığlı Alparslan Çelik’in Rus hava kuvvetleri ve yerel milislerlerce Rabia kasabasında arandığını yazdı.

Gazete, Türkmen Dağı bölgesinde, stratejik öneme sahip olan kasabanın hafta sonunda Suriye ordusu tarafından geri alındığını hatırlatıyor. Independent, Çelik’in saflarında savaştığı Türkmenlerin son dönemde ağır kayplar verdiğini belirtiyor.

Haberde şöyle deniyor:

“Rusların desteğindeki Suriye ordusunun kazanımları Türkiye’yi kaygılandırıyor. Muhalefet güçlerinin ikmal yolları tehdit altında ve Türkiye, sınırının daha büyük bir bölümünü Esad’la paylaşmak zorunda kalabilir. Bölgede aralarında Türkmenlerin de olduğu birkaç grup yaşıyor. Ankara isyancı Türkmen tugaylarını destekliyor. Türkmenlerin davasına Alparslan Çelik gibi Türk milliyetçiler destek veriyor.”

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusları Türkmenleri hedef almaması için defalarca uyarmıştı. Türkmenlerin durumu dünkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da ele alındı. Türk medyası, Lazkiye’deki Türkmen köylerinin etnik temizlik tehlikesiyle karşı karşı olduğunu yazıyor. Türk Kızılayı’ndan Dr. Kerem Kınık, Independent’a yaptığı açıklamada, Rus hava saldırıları ve çatışmaların sürmesi nedeniyle Lazkiye’de durumun çok ‘hassas’ olduğunu, isyancıların toprak kaybettiğini söyledi.”

Kınık ve diğer yerel kaynaklar, Bayırbucak olarak bilinen bölgede, sivillerin Türkmen köylerini terk ettiğini, ancak 5-6 bin Türkmen sivilin Suriye sınırı yakınlarındaki kamplarda çok zor kuşullarda yaşadığını aktardı.” (BBC Türkçe)

Exit mobile version