Site icon Londra Gazete

Bilgiç: Küresellikte aktör olmak markalaşmaktan geçiyor

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç

Avrupalı Türk Markalar Birliği, Londra’da düzenlediği yemekli toplantıda, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç’i ağırladı. Programda Ticaret Müşaviri Aytuğ Göksu da hazır bulundu ve işadamlarının sorunlarını dinledi.

ATMB Yönetim Kurulu Üyesi Recep Ercan

İngiltere’nin başkenti Londra’da faaliyet gösteren, Avrupalı Türk Markalar Birliği’nin düzenlediği yemekli program, kent merkezindeki Antalya Restaurant’ta gerçekleşti.

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç’in onur konuğu olarak ağırlandığı programda, Büyükelçilik Ticaret Müşaviri S. Aytuğ Göksu da hazır bulundu.

ATMB Başkanı Cafer Mahiroğlu ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde, Ekonomist Nazif Akpınar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programa, İş Bankası Londra Müdürü Hasan Candan ve THY Müdürü Osman Battal’ın da aralarında bulunduğu farklı sektör temsilcilcisi 60 işadamı katıldı.

BİLGİÇ: KÜRESEL TÜRK MARKALARI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Toplantıda konuşan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Türkiye’nin ihracat odaklı bir büyüme stratejisine sahip olduğunu belirterek, “Türkiye, 2023 vizyonu kapsamında ihracat hacbini 500 milyar dolara yükseltmeyi hedeflemektedir. Bu süreçte, küresel Türk markalarının yaratılması büyük önem taşımaktadır. Ekonomi Bakanlığımızın koordinasyonunda markalaşma çalışmalarını desteklenmesine yönelik yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Örneğin, küresel Türk markaları yaratma hedefiyle tasarlanan TURQUALITY projesi artık dünyanın yakından tanıdığı bir destek programı haline gelmiştir” dedi.

İhracat kapasıtesini artıran, bağlantılar kurarak ürünlerini yurtdışı pazarlarda satmaya başlayan firmalarımızın zamanla markalaşma yoluna girdiğini memnuniyetle gözlendiğini hatırlatan Bilgiç konuşmasında, “Firmalarımızın küresel pazarlara ürünlerinin satmalarının ötesinde, marka vizyonuyla hareket ederek bir değer yaratmalarını destekliyoruz. Bu bilincin yaygınlaştırılması amacıyla kurulmuş olan Avrupalı Türk Markalar Birliği’nin çalışmalarını da takdirle izliyoruz” görüşlerine yer verdi.

MARKALAŞMA ZOR VU UZUN BİR SÜREÇ AMA..

Atmb Başkanı Cafer Mahiroğlu da yaptığı konuşmada, Avrupalı Türk Markalar Birliği, iki yıl önce kurulduğunu ve ağır ama emin adımlarla ilerlediğini hatırlatarak, “Kurumsallaşma ve gelişmesinde sizlerin desteğinin önemli olduğunu bilmenizi isterim. Malumunuz olduğu üzere, bir ürünün marka haline gelmesi, sadece yatırım ile mümkün olmuyor. Marka olabilmek için tüketici tarafından benimsenmesi de gerekiyor. Burada bulunan konuklarımızın hemen hemen tamamı küçük veya orta ölçekli işletmelerin yöneticilerinden oluşuyor. Herbiri, yeni bir markta oluşturmanın zorluklarını bizzat yaşayarak tecrübe ediniyorlar. Özellikle yurtdışında Türk ürünlerini tanıtan ve markalaştırma yolunda emek veren küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygulanan desteklerin önündeki bürokrasinin azaltılması gerektiğini ifade ettik. Burada, Sayın Büyükelçimiz ve Ticaret Müşavirimizin huzurunda bir defa daha altını çizmek istiyoruz” diye konuştu.

RECEP ERCAN YAŞANAN SORUNLARI ANLATTI

ise yaptığı konuşmada, Türk girişimcilerin, Türkiye ürünlerini Avrupa ve İngiltere pazarına taşıma sürecinde karşılaştığı sorunları dile getirdi. ATMB’nin kurulma ihtiyacının, yatırımcı ve marka oluşturma çabası içinde olan Avrupa’daki Türk girişimcilerin karşılaştığı sorunlar nedeniyle kaçınılmaz hale geldiğinin altını çizen Ercan, “İçinde bulunduğumuz sektördeki başarımızı sorguladığımız zaman, sektörde birçok yanlışlığı yaptığımızı görüyoruz. Birçok fikir var ama ortada ele alınır bir fikir yok. Yüzlerce marka var ama Avrupa’da elle tutulur marka sayısı çok sınırlı. Bazı şeyleri yapmaya çalışıyoruz ama bilinçsizce yapılan, dinamiklerin körelmesine yolaçıyor. Dünyanın birçok ülkesini gezdim, gözlemlediğim şu: Bazı şeyleri İtalyanların, Çinlilerin yaptığı gibi yapmak yeterli olacak. Yeniden bir keşfe ihtiyacımız yok.” dedi.

 

Exit mobile version