İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğuna 12 yıl önce düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına bugün bir anma töreni düzenlendi.
İngiltere‘nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, saldırının gerçekleştiği yere, üzerinde ‘In Memoriam-Unutmayacağız’ yazılı çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
Saygı duruşunun ardından konuşan Leigh Turner; ‘Bugün terörizm Türkiye‘de, Fransa‘da ve diğer ülkelerde bu kadar can yakarken, biz konsolosluğun içinde ve dışında 20 Kasım2003’te hayatını kaybeden herkesi anıyoruz. Bugün düşüncelerimiz aileleri ve arkadaşlarıyla” dedi.
Konsolosluk binasında, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının katıldığı bir anma töreni düzenlendi.
4 SALDIRIDA 59 KİŞİ ÖLMÜŞ, 750 KİŞİ DE YARALANMIŞTI
2003 İstanbul saldırıları, 15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerinde İstanbul’daki dört farklı noktada, bomba yüklü ikişer kamyonetin infilak ettirilmesiyle gerçekleştirilen bir dizi intihar saldırısı olmuştu.
15 Kasım günü yerel saatle 9.30 civarında Şişli‘deki Bet İsrael Sinagogu, 9.34 civarında ise Beyoğlu‘ndaki Neve Şalom Sinagogu‘nun önünde birer kamyonet infilak etti. Patlamalar sonucunda saldırganlar dahil 28 kişi öldü, 300’den fazla kişi yaralandı. Olaydan beş gün sonra, 20 Kasım günü, yine bomba yüklü kamyonetlerle 10.55 civarında Beyoğlu’ndaki Birleşik Krallık Konsolosluğu’na, 11.00 civarında ise Beşiktaş‘taki HSBC Genel Merkezi binasına iki farklı saldırı düzenlendi. İkinci saldırılarda 31 kişi hayatını kaybederken 450’nin üzerine kişi yaralandı. Toplamda ise 4 intihar eylemcisi dahil aralarında İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Roger Short’un da bulunduğu 59 kişi öldü, 750’den fazla kişi saldırılardan yaralı olarak kurtuldu.
Saldırılar sonrasında başlatılan soruşturmalar sonucunda eylemleri el-Kaide‘nin Türkiye yapılanmasının gerçekleştirdiği tespit edildi. Dört saldırıyla ilgili olarak Şubat 2004’te 69 sanıkla başlatılan ve yapılan eklemelerle 76 sanığa ulaşan yargı süreci Nisan 2007’de sonuçlandı ve 7’si müebbet olmak üzere 48 sanık çeşitli kademelerde hapis cezalarına çarptırıldı. Örgütün üst düzey yöneticilerinden olduğu öne sürülen ve saldırılar sonrasında Irak‘a kaçan bazı isimler burada ölürken, bir kısmı ülkedeki güvenlik güçlerince tutuklandı. Yargıtay‘ın davada alınan kararları bazı sanıklar yönünden bozması sebebiyle yeniden yapılan yargılama sonrasında ise 16 sanık hakkında çeşitli kademelerde hapis cezalarına hükmedildi.