kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
33,9905
EURO
37,8430
STERLIN
44,9422
BITCOIN
$57.776
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
21°C
LONDRA
21°C
Kapalı
Salı Kapalı
24°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
25°C
Perşembe Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
22°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
23°C

Bloomberg: Türkiye, BRICS’e resmen başvurdu

Bloomberg: Türkiye, BRICS’e resmen başvurdu
02.09.2024
0
A+
A-

Türkiye’nin Batı’nın kurumlarına karşı alternatif olarak görülen BRICS’e olası üyeliği konusunda yeni bir iddia gündem oldu. Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Türkiye’nin BRICS’e üye olmak için resmi olarak başvurduğunu söyledi.

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Türkiye’nin BRICS’e üyelik için resmen başvuruda bulunduğunu öne sürdü.

Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde, “Türkiye’nin NATO’ya olan yükümlülüklerini sürdürürken küresel etkisini artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin dışında yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS’e katılmayı resmen talep ettiğini” yazdı.

Kaynaklar, “Türkiye’nin onlarca yıldır Avrupa Birliği’ne (AB) katılma girişiminde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını ve birkaç ay önce BRICS’e katılmak için başvuruda bulunduğunu” söyledi. Kaynaklar, BRICS başvurusunun Türkiye’nin Ukrayna savaşı sonrası Rusya ile yakın bağlarını sürdürmesi nedeniyle diğer NATO üyeleriyle yaşanan anlaşmazlıkların bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberde, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini aynı zamanda geliştirirse güçlü ve etkili bir ülke olabilir” dediği hatırlatıldı. Türkiye’nin bu yolla Çin ve Rusya’yla ekonomik iş birliğini geliştirmeyi amaçladığı da kaydedildi.

Kurucu ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harflerini taşıyan BRICS, ABD’nin hegemonyasına karşı gelişmekte olan ülkeleri temsil eden alternatif bir örgüt olarak öne çıkıyor. Son olarak İran, BAE, Etiyopya ve Mısır gruba üye olmuştu.

BRICS’te yeni genişleme kararının ekimde Rusya’da yapılacak zirvede ele alınması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.