Türkiye’nin Türk dönerini tescil ettirmek için Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı tescil başvurusu, Almanya’da endişeye yol açtı.

Uluslararası Döner Federasyonu’nun Türk dönerinin “Geleneksel Ürün Adı” tescili için AB Komisyonuna yaptığı başvuru ilanı, nisan ayında AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmıştı. İlanda, dönerin hazırlanması ve pişirilmesine ilişkin ayrıntılı kriterlere yer verilmişti.

İngiliz The Times gazetesi, Türkiye’nin bu hamlesinin Almanya’daki bazı kesimler tarafından “Almanya’nın kültürel kimliğine saldırı” olarak nitelendiğini yazdı. Haberde, AB’nin Türk dönerini tescil etme kararı alması halinde Almanya’daki dönercilerin tariflerini değiştirmeleri gerekeceği ya da kendi dönerlerine başka isim vermek zorunda kalacağı ifade edildi.

Almanya’da döner en popüler yiyecek olarak öne çıkıyor. Ülke genelinde 15 binden fazla döner dükkanı var.

Artan döner fiyatları geçen ayarda Alman Meclisi’nde gündem olmuştu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in nisan ayında Türkiye ziyaretine yanında 60 kilo dönerle gelmesi de eleştirilere yol açmıştı.

Son olarak Berlin merkezli Alman kebapçılar birliği, Türkiye’nin AB’ye yaptığı tescil başvurusuna itiraz ederek Gıda ve Tarım Bakanlığı’na bu duruma müdahale etme çağrısında bulundu.

Almanya’daki dönerciler, ülkede dönerin Türk dönerinden farklı olduğuna ve farklı bir kültürel geleneği yansıttığına dikkat çekiyor. Steinmeier’e Türkiye ziyaretinde eşlik eden Almanya’dan döner ustası Arif Keleş, “Burada yaptığımız döner Türkiye’de yok” dedi.

Türkiye’nin tescil başvurusu, yıllık 7 milyar euro büyüklüğündeki Avrupa döner pazarında da tartışmalara yol açıyor. Avrupalı dönerciler, dönere standart getirilmesinden rahatsız.

Türkiye’nin döner hamlesi Yunanistan’da da tepkilere neden olmuştu.

Bazı kesimler Türkiye’yi “döneri tekeline almaya çalışmakla” eleştiriyor.